Новини
Культура

«Краєвиди, які ми не заслужили» представлять у Хмельницькому (ФОТО)

Скріншот-виставка з такою назвою відкриється в цю п’ятницю, 6 жовтня у Хмельницькому обласному художньому музеї. Поки у просторах мистецької вітальні відбувається монтаж експозиції, розповімо вам більше про цей унікальний мистецький проєкт.

«Краєвиди, які ми не заслужили» – це виставка світлин-скріншотів, які під час виконання бойових завдань створює аеророзвідник Владислав Німак, який наразі служить на Запорізькому напрямку. Про своє бойове щодення, в мирному минулому професійний музикант, викладач та артменеджер, розповідає наступне:

Я – аеророзвідник. Виконую завдання з листопада 2022 року в Запорізькій області. Основна моя діяльність тут – це дешифрування – аналіз польотів та виявлення «чогось цікавого» серед багатогодинних польотів Мавіком, чи якимось розвідувальним крилом, чи бомбардувальником. Кадри, які бачите тут, вибрані мною серед багатотисячних фото- та відеоархівів зроблених, нашим підрозділом.

Владислав в описі до виставки підкреслює, що на його моментальних світлинах у 88% зображені нині окуповані Росією території, решта знімків демонструє краєвиди «сірої» зони. Знімкує автор на різні камери, адже один з головних інструментів роботи – безпілотник вміщує в собі камери різної якості й функціоналу.

Головне те, що відбувається зйомка і фіксація різних моментів. І часто ці моменти неймовірно красиві. Складається враження, що всі ці осколки, всі ці ями, окопи, руїни, посадки хочуть нам щось сказати. Точніше, закричати. І якомога страшніше закричати, – коментує Владислав Німак.

Бачити красу у руїні – напевно, чудове рішення коли робоче щодення пов’язане з війною, її страшними сторінками. Саме тому Влад самостійно називає твори, щоб дати розуміння споглядачу, які образи ховаються за, з першого погляду, сірістю воєнного пейзажу:

На жаль, станом на сьогодні, на цих полях та галявинах бігають не хлопці та дівчата з України, а «панаєхавша» орда з московії, яка незрозуміло навіщо сюди прийшла. Безумовно, ці землі будуть повернуті до України і обстріли також припиняться, але СЬОГОДНІ ми маємо цікаву можливість поспостерігати за окупованими територіями і побачити, що відбувається там – за рубежем. Цікаво дивитися на окопні лінії, на наїзди БТРів, танків, мотолиг, на капоніри та на спостережні пункти.

«Малюнки сатани», «Дорога в пекло», «Буденна пересічна драма» – назви колись українських, а нині окупованих справжнім злом просторів. І дійсно, кожен авторський акцент слова – доречний і промовистий в цьому контексті.

Можна довго й безуспішно сперечатися, чи ці скріни є мистецтвом, яке має бути експоноване в музеях. Відповідь буде ствердна. Має. Адже таким чином фіксується не тільки злочинна діяльність ворога, його бездуховність й кривава спрага, а досвід наших героїв-військових. Вони під час професійного виконання обов’язку знаходять час висотувати красу з відверто потворного дійства й архівують її в сучасність.

Сам митець бачить мету виставки у презентації професії аеророзвідка на війні у кращій якості, не зважаючи на її підвищену небезпеку. Владислав вірить, що його досвід може надихнути інших присвятити своє життя розвідці, як доволі цікавому поклику.

Варто зазначити, що відвідувати вернісажу і майбутні гості музею матимуть змогу зробити донат, який піде на підтримку підрозділу, в якому служить Владислав Німак. Для цього потрібно буде здійснити перехід по QR-коду.

Відкриття виставки відбудеться в п’ятницю, 6 жовтня о 16.00 у Хмельницькому обласному художньому музеї. Як зазначають музейники, під час відкриття автор буде намагатися вийти на зв’язок з гостями прямісінько з нинішнього робочого місця.

Довідково: Владислав Німак народився 1998 року у місті Калуш (Івано-Франківська обл.). Випускник Національного університету «Львівська політехніка» та Української Академії Лідерства (УАЛ). Музикант, культурний менеджер, організатор концертів та стендап-подій. Вчитель музики у школі «Вільних та небайдужих». Концертний менеджер гурту «46 кабінет» та виконавця Макса Пташника. Дійсний член Спілки Української Молоді та клубу випускників УАЛ «Софія». Автор численних благодійних аукціонів, розіграшів та серії благодійних подій «Удачники» – на підтримку армії. З липня 2022 року – військовий Української Добровольчої Армії (УДА). З листопада 2022 року – аеророзвідник Окремої служби безпілотної авіації УДА.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook