Новини
Суспільство

У Хмельницькому просять перенести із «стометрівки» куби з портретами загиблих героїв

Сестра загиблого на війні воїна Оксана Захарченко створила петицію про перенесення кубів з портретами загиблих захисників з Алеї Героїв на вулиці Проскурівській у Хмельницькому. Натомість жінка пропонує створити меморіал памʼяті на місці Вічного вогню. З цим Оксана Захарченко звертається до міського голови та хмельничан.

Відповідну петицію опублікували у Єдиній системі місцевих петицій напередодні, 2 жовтня.

З урахуванням глибокої поваги до тих, хто загинув у Другій світовій війні, ми запевняємо, що новий меморіал буде вшануванням всіх героїв, які віддали свої життя за свободу та незалежність нашої країни, і не буде ображати пам’ять загиблих. Його мета – зберегти спільну пам’ять та підкреслити єдність у вшануванні героїв минулого та сучасності.

Дійсно, існуючий меморіал, розташований на головній пішохідній зоні – «стометрівці», місці, де люди відпочивають та проводять час. Таке розташування часто призводить до того, що суть та сакральність меморіалу втрачається, і часом стає об’єктом обурення громадськості, коли молодь знімає недоцільні відео на фоні портретів загиблих та безцеремонно веселяться. Створення “Вічного Сяйва” буде сприяти відновленню гідності та поваги до пам’яті героїв, та захистить від недоречних дій і поведінки у такому особливому місці.

Віктор Євгенович як і сотні інших героїв, віддав своє життя за незалежність та територіальну цілісність нашої України, захищаючи її у Донецькій області. Пам’ять про найкращих синів України, які віддали свої життя за нашу свободу, має завжди залишатися у наших серцях. Меморіал стане вічним символом нашої вдячності та пам’яті.

Враховуючи історичні контексти, ми розуміємо, що вічний вогонь є символом радянського минулого. Тому ми пропонуємо сучасний альтернативний символ – “Вічне Сяйво”, ліхтар на відновлюваній енергії, який буде вічно світитися на пам’ять про всіх, хто віддав своє життя за свободу та незалежність України. Це є кроком вперед до сучасних, екологічно чистих та універсальних символів пам’яті.

Я закликаю всіх містян підтримати створення першого в Україні меморіалу пам’яті із Вічним сяйвом, яке буде світити вічно, щоб пам’ять про воїнів, які загинули за нашу країну, ніколи не згасла, – йдеться в петиції.

За перший день петиція набрала 41 з 500 підписів, необхідних для її розгляду. Підписи збиратимуться впродовж 90 днів.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook