Новини
Офіційно

Впровадження в області програми ментального здоров’я обговорили у Хмельницькій ОВА

У Хмельницькій обласній військовій адміністрації відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення. Участь у заході взяли заступник начальника ОВА Сергій Юр’єв та очільники департаментів військової адміністрації. Онлайн долучилася Ольга Горбаньова – експертка Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України.

На початку засідання розглянули питання щодо стану впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я у Хмельницькій області. Експертка Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України представила презентацію та нагадала, що мета створення програми ментального здоров’я насамперед спрямована на те, щоб кожен з нас навчився піклуватися про своє ментальне здоров’я у складні часи, не чекаючи на час після перемоги; щоб послуги з ментального здоров’я були доступними там, де людина взаємодіє з системою щодня; щоб досвід українських фахівців вивчали та впроваджували в інших країнах і, щоб “переплавити” наш жахливий досвід у стійкість, створивши свою унікальну систему ментального здоров’я.

Отож Ольга Горбаньова наголосила, що Всеукраїнська програма ментального здоров’я – це не той документ, який можна почитати, відкласти і забути. Це екосистема, що будується навколо людини, яка несе відповідальність за своє ментальне здоров’я та формує запит на якісні та доступні сервіси.

Своєю чергою, регіональна координаторка програми ментального здоровʼя Ілона Білик розповіла, що в області планується проведення Всеукраїнського Дня ментального здоров’я, який буде відбуватися у двох напрямах: перший – дискусійна панель, обговорення та обмін досвідом у форматі офлайн та онлайн, другий – практичні та інтерактивні заходи, де психологи, які працюють з людьми, матимуть можливість показати техніку самодопомоги та інші методики, щоб активізувати важливість щоденного власного піклування про ментальне здоров’я. За її словами, до повномасштабного вторгнення в суспільстві ця тема була не досить поширена і актуальна, але зараз потрібно проводити таку просвітницьку діяльність, адже ментальне здоров’я є важливим і першим базовим заходом для того, щоб людина могла функціонувати і працювати над виконанням своїх обов’язків та розбудовою нашої держави.

Ментальне здоров’я – це стиль життя. Тому закликаю усіх максимально відповідально поставитися до впровадження даної програми на теренах області, адже в умовах сьогодення дуже важливо жити, дбаючи про себе, про психічне здоров’я та своє життя. І наша з вами робота у цьому напрямку має бути максимально ефективною, – сказав Володимир Юр’єв.

Серед іншого учасники заслухали інформацію про виконання протокольних доручень попереднього засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення та про особливості функціонування (живучості) закладів охорони здоров’я в умовах блекауту.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОВА


PR
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook