Новини
Дозвілля

Музей просто неба презентували у селі Грушка на Хмельниччині (ФОТО)

Українська Атлантида Бакота останнім часом стала одним із найпопулярніших туристичних місць Хмельниччини. З початку року цю місцевість відвідало 100 тисяч туристів. Нещодавно дорогою на Бакоту в селі зі смачною назвою Грушка Староушицької громади на Кам’янеччині відкрився унікальний музей просто неба або, як його назвала авторка найстарішого краєзнавчого сайту України “Замки і храми України” Ірини Пустиннікової, “невеликий етноскансен “Чарівна хата””.

Взимку 2022 року, незадовго до повномасштабного вторгнення, родина Вітер купила у Грушці ділянку разом зі столітньою хатиною. Згодом нові господарі вирішили створити там музей і акумулювати в ньому культурну спадщину сіл, затоплених внаслідок будівництва Дністровської ГЕС.

Спочатку хотілося відтворити власне хату з Грушки. Але далі стало зрозуміло, що по нашій історії радянський каток проїхався настільки серйозно, що набрати артефакти лише з одного села не вийде. Тому концепцію трохи розширили – це хата-музей тих затоплених сіл, які стояли на обох берегах Дністра. Тому тут багато речей не лише подільських, а й бесарабських. Все ж до Кам’янця тоді було піди ще виберись, а на чернівецький берег човном можна було за 5 копійок переплисти, – йдеться в дописі Ірини Пустиннікової в соцмережах.

Адріана Вітер з сестрою-іконописцем, вивчаючи розписи хати кольоровими візерунками, зазначають, що експозиція розказує про подільське травництво, гончарство та малярство.

Тому дуже доречним в день відкриття музею був виступ і Миколи Прудивуса, знаменитого подільського травника з сусідньої Старої Ушиці.

Пан Микола привіз сюди свої чаї, меди, наливки та трав’яні збори. Був невеликий концерт та показ дитячого одягу, заінспірованого народними строями. Було тепло, смачно і дуже душевно. Коротше, туроператори, котрі в Бакоту туристів возять, у вас тепер +1 місце для відвідування, – рекламує нову туристичну локацію Ірина Пустиннікова.

Про засновницю етномузею Адріану Вітер розповідає директорка телерадіокомпанії “На своїй хвилі” Анастасія Жалюк.

Саме вона, тривалий час проживала і працювала в різних країнах світу, 7 років тому вперше побувала на Бакоті, закохалось у це місце і залишилось тут, щоби разом із однодумцями досліджувати і розвивати його. Адріана активно бере участь у грантових проєктах, залучає місцевих жителів, волонтерів та митців з усієї України, щоб по крупиночкам відновити усе культурне багатство території. Минулого року толокою відреставрували столітню глиняну хатину та перетворили її на справжній артоб’єкт, розмалювавши за мотивами місцевих орнаментів. В рамках проєкту-первістка команди «Мальоване село» було оздоблено не лише хатину, а й криниці та паркани у с. Грушка. Створення унікальних етно артоб’єктів на головній вулиці плавно знайшло продовження у наступному проєкті – Затоплена культура. Реабілітація українськими традиціями , який реалізовується за підтримки Український культурний фонд, – йдеться в дописі у фейсбуці Анастасії Жалюк.

До речі, днями на локації “Чарівна Хата” розпочався Тиждень Дністровської Спадщини (Dniester Heritage Week), протягом якого простір з музейно-наративного перетворюється на інсталяційно-мистецький.

Ви можете доєднатися до наших заходів, або зініціювати власний. Що це означає?) Це означає, що окрім запланованих майстер-класів з розпису кераміки (неділя, 8 жовтня), травництва та чаювання (неділя 8 жовтня), а також мистецької толоки (субота 7 жовтня) ви можете провести час в Чарівній Хаті, займаючись своїм улюбленим творчим хобі – вишивкою, малюванням, ліпкою, складанням віршів тощо. Всі ці дні також діє експозиція і фотозона. Хто не мав можливості потрапити на відкриття, але хоче відвідати музей, будь ласка, приходьте. По всіх питаннях можна дзвонити: 067-135-4-888 Адріана, – пишуть організатори.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook