Новини
Події

Громади Хмельниччини ділились досвідом з колегами з Волині та Тернопільщини

Розвиткові практики та проєкти протягом трьох днів вивчали на Хмельниччині голови та заступники голів громад з Волинської і Тернопільської областей. Візит з обміну досвідом «Побудова довіри як ефективний інструмент розвитку громади» організувала Програма «U-LEAD з Європою».

Перший день гості розпочали зі знайомства з Красилівською міською радою, яка є яскравим прикладом якісно нової комунікації з мешканцями для підвищення рівня довіри до влади.

Практика регулярного спілкування голови громади з мешканцями у соцмережах відіграла вирішальну роль у згуртуванні громади на початку повномасштабного вторгнення. Також у громаді зараз активно залучають ресурси державних та міжнародних програм для розвитку. Зокрема, учасники візиту відвідали Спортивно-реабілітаційний центр міста Красилів, збудований із залученням коштів ДФРР, державного та місцевого фінансування.

Практику співпраці між владою, бізнесом та громадським сектором у сфері туризму та крафтового виробництва вивчали у Староушицькій громаді. Тут пропонують не класичний перелік об’єктів, а враження та емоції – крафтові продукти у комплексі з чудовою природою, оздоровленням та нестандартним розміщенням. Голови і заступники голів громад Тернопільщини та Волині відвідали «Крафтову трав’ярню Миколи Прудивуса», арт-простір Бакота Хаб від фестивалю «Respublica» – колишню школу, перетворену на багатофункціональну резиденцію та хостел, а також «Дім мандрівника». Завітали й до Національного природного парку «Подільські Товтри», туристичного інформаційного центру Староушицької селищної ради і звичайно ж зробили світлини на оглядовому майданчику Бакотської затоки.

У Теофіпольській громаді гості вивчали досвіт розвиткових проєктів із залученням молоді та бізнесу. Простором для ідей та налагодження зав’язків тут є БібліоХаб, що є місцем народження проєктів і стартапів, які активно підтримує комунальна установа «Агенція місцевого розвитку». Також представники громад з Волинської і Тернопільської областей відвідали Хаб розвитку овочівництва й ознайомились з роботою біогазової установки ПАТ «Теофіпольський цукровий завод», що є успішною практикою партнерства ОМС із бізнесом.

«Кожна з громад напрацьовує свої інструменти розвитку. У Красилівській громаді це відлагоджена комунікація всередині ОМС, активне слухання мешканців і постійний пошук ресурсів. У Староушицькій – це співпраця із бізнесом та об’єднання проєктів навколо розвитку туристичного напрямку. А особливістю проєктів Теофіпольської громади є їх взаємодоповнюваність та інтегрованість. Один проєкт перетікає в другий і окремо посилює третій. До прикладу, в планах громади поєднати молочний кооператив з фруктово-овочевим та виробляти йогурти», – підсумував триденний обмін досвідом керівник Хмельницького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Дмитро Василенко.

А учасники візиту відзначили цікаві практичні кейси Хмельницьких громад, що не лише надихають, а й мотивують діяти. Представниця Волині Ірина Мазуренко відзначила як корисний досвід Староушицької громади у туристичній сфері.

«Нам вдалому побувати в різних громадах за статусом – сільській, селищній та міській, що дуже важливо. У кожної громади спільні проблеми та болючі питання, а такі поїздки дозволяють поділитися досвідом та отримати певні підказки для їх ефективного вирішення. У громадах Хмельниччини кожен учасник візиту знайшов щось нове та цікаве для себе. Ми побачили їхнє комунальне майно, виробництво, підхід до проєктного менеджменту, залучення громадськості, розвиток туристичної галузі. Вдалося ознайомитися з багатьма практичним та надихаючими кейсами у сфері благоустрою, культури, співпраці з бізнесом чи комунікації з громадськістю. Вразили практики по роботі з молоддю та розвитку туризму, які ефективно працюють в громадах. Такі поїздки дають багато вражень та емоцій, а також зближують представників громад і допомагають налагоджувати між ними якісну комунікацію для подальшого обміну досвідом», – ділиться в.о. голови та секретар Дубечненської громади Волинської області Ірина Мазуренко.

А представниця Тернопільської області Мар’яна Кузьмін наголосила на можливостях порівнювати кейси приймаючих громад з власними практиками.

«Поїздка на Хмельниччину для мене залишила яскраві враження та хороший здобутий досвід. Такі візити дозволяють побачити та краще оцінити слабкі чи сильні сторони своєї громади, порівнюючи її з іншими. Побачили командний підхід до виконання різних завдань, що дає дуже хороший результат. Багато побаченого хочеться втілити у своїй громаді, оскільки вдалося отримати поради та наочно побачити вже втілені проєкти. У мене є бачення подальшого розвитку нашої громади, є напрямок, яким ми з командою хочемо рухатися. Приємно, що завдяки U-LEAD ми можемо обмінюватися досвідом з колегами та отримувати нові ідеї для розвитку», – зазначала секретар Підволочиської територіальної громади Тернопільської області Мар’яна Кузьмін.

Довідково: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook