Новини
Здоров’я

Протезний завод у Хмельницькому, який хочуть продати з аукціону, влада просить передати громаді

Аукціон з продажу єдиного майнового комплексу Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства має відбутися завтра, 18 жовтня. Заявки на участь можна подати сьогодні до 20.007 годин. Тим часом у владі Хмельницького вирішили клопотатися про можливість безоплатної передачі підприємства у власність громади.

Як зазначено на сайті prozorro.продажі, продаватимуть протезний завод за принципом трираундового англійського аукціону:

Ще до початку аукціону учасники подають свої закриті цінові пропозиції. Потенційні покупці не знають, чи є ще конкуренти та не бачать ставки один одного. Електронна торгова система ранжує ставки учасників від найменшої до найбільшої і той, хто зробив найвищу (закриту) цінову пропозицію має право останнього ходу в кожному з раундів. Це дає йому найвищі шанси на перемогу. Аукціон розпочинається, коли на торги зареєструвалося щонайменше два учасники. Проте в певних напрямах лот може викупити єдиний зареєстрований учасник за тією ціною, яку він запропонував. Протягом трьох раундів, які тривають по 3 хвилини учасники змагаються за лот та підвищують свої ставки. Коли аукціон завершується, вся інформація про учасників розкривається.

Відтак, наразі невідомо, чи є охочі придбати підприємство, чи ні. Виставляється воно на продаж вперше. Майно, що виставлене на продаж, це господарська будівля із реабілітаційним відділенням стаціонару первинного, складного протезування та реабілітації. Також продають господарську будівлю з реабілітаційним відділенням, гараж та 6 автомобілів (2003-2013 років випуску). Загальна площа – 2556,7 кв.м. Розташоване підприємство за адресою: м. Хмельницький, вулиця Чорновола, 159/1.

Новина про запланований продаж протезного заводу викликала хвилю різноманітних емоцій серед людей, які традиційно не до кінця дочитали (або взагалі не читали) умови та обов’язки покупця, що передбачають наступне:

Покупець зобов’язаний забезпечити збереження профілю діяльності протезно-ортопедичного підприємства упродовж 10 років. А також погасити протягом 6 місяців борги – із заробітної плати та перед бюджетом. Упродовж пів року не має права з власної ініціативи звільняти працівників підприємства, за винятком порушення ними трудового законодавства чи вчинення інших правопорушень.

Пізніше у Фонді держмайна пояснили, чому важливе в сучасних реаліях підприємство, перше в Україні, вирішили передати з державної у приватну власність:

Останні роки компанія знижує показники роботи та скорочує штат. У 2020 році тут працювало 87 осіб, сьогодні – 47. Обсяг реалізації продукції скоротився з 31 700 000 у 2020 році до 11 500 000 у першому півріччі 2023 року. Поточна кредиторська заборгованість становить майже 4 200 000 грн.

Що до того, чи існують в Україні успішні виробники протезів, у Фонді держмайна повідомили:

В Україні існує близько 40 приватних компаній, які виготовляють протези та ортези. Людина, яка потребує протезування, має можливість обирати виробника, якому вона довіряє, а держава сплачує кошти в межах певних граничних сум. Ринок протезів постійно розвивається, продукти вдосконалюються, технологізуються і державі важко йти в ногу зі стартапами та технологічними компаніями. Для цього потрібні інвестиції, які може надати приватний бізнес. Як висновок, приватизовані протезні підприємства з новими власниками, інвестиціями, технологіями, будуть сильними конкурентами на ринку. Також приватні інвестори зможуть залучати досвідчених протезистів, які сьогодні працюють в державних компаніях.

Тим часом у владі Хмельницького просять керівництво Фонду держмайна розглянути можливість безоплатної передачі в комунальну власність Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства. У листі, підписаному міським головою Олександром Симчишиним та оприлюдненому міською радою, йдеться, зокрема, про те, що протезний завод відіграє вирішальну роль у забезпеченні наших співвітчизників необхідними медичними протезами, які є невіддільною частиною процесу відновлення здоров’я після травм та поранень, які їм завдали воєнні події“.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook