Новини
Культура

Нову версію казки про Маленького принца покажуть у Хмельницькому

Звітна прем’єра вистави «У пошуках маленького принца» відбудеться вже у завтра, 19 жовтня, у приміщенні Хмельницької обласної філармонії. На одну з останніх репетицій потрапили наші кореспонденти, щоб дізнатися, чого чекати шанувальникам сучасного мистецтва.

Проєкт масштабного шоу, за участі танцівників балету, Академічного симфонічного оркестру Хмельницької обласної філармонії, а також хору та балетної студії академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» подарує глядачу сиквел добре знаної історії, яку у 1942 році явив світу культовий письменник Антуан де Сент-Екзюпері. Це оповідання перекладене більше, ніж на 300 мов світу, й за цим показником поступається лише Святому письму.

Нова постановка, в яку залучені 60 оркестрантів та 63 герої на сцені – загалом 123 членів команди, вирізняється також оригінальними костюмами й унікальним, спеціально-створеним під спектакль лібрето у гармонії з хореографією та сценографією.

Амбітну ідею синтезу одразу кількох видів мистецтв підтримав Український Культурний Фонд й виділив на реалізацію проєкту 900 тисяч гривень.

Що ж надихнуло творців на осучасненого продовження казки на всі покоління, розповіла Юлія Алєксєєва, режисерка-постановниця проєкту:

Ця історія багатьом цікава, тож не оминула наші вона увагою і наші серця. Це універсальна й оригінальна історія для дітей та дорослих. Діти побачать в ній казку, в якій добро неодмінно переможе зло, а дорослі зможуть поміркувати над символізмами, які асоціюються з сьогоденням і підсилюють віру у нашу перемогу. 

Історія «У пошуках маленького принца» у версії хмельницьких митців отримала нових головних героїв – племінницю льотчика, його сестру й ще низку цікавих персонажів. Крім того, вистава має чітку лінію боротьби головного героя з антагоністом та лінію кохання з Роуз (трояндою). Ось як початок її описують творці:

«Дивні зловісні події на одному з астероїдів змусили знайомих Маленького принца залишити свої планети. Шукаючи порятунку, вони опиняються на астероїді 332. Саме тут їх зустрічає військовий льотчик Тоні, літак якого зазнав аварії. Юнак одразу впізнає казкових прибульців, адже добре пам’ятає, якими їх описував Маленький принц. До того ж «Маленький принц» – це улюблена книжка його племінниці, якій він пообіцяв розшукати космічного хлопчика та передати від неї листа. Тоні помічає серед прибульців Роуз і закохується з першого погляду, але його кохання під загрозою, як і сам астероїд 332. Потворні воксанти, на чолі з Шанолюбом, в намаганні підкорити Всесвіт, дістались і сюди. Їх нестерпний скрегіт пронизує повітря, щойно чутно мову людини. Воксанти полонять Тоні, Роуз та Троянд. Чи вдасться їм врятуватись? Чи захоче Тоні тікати? Чи існує місце, де можна забути про зло?»

Окремо варто відзначити музичне оздоблення вистави. Репетиція, на якій були присутні наші журналісти, відбувалась без повних декорацій та костюмів. Але саме завдяки музиці, її змістовності й характерності, глядач без спецефектів зміг поринути у настрій постановки. Не останню роль у цьому в прямому й переносному сенсах відіграв симфонічний оркестр під диригуванням Тараса Мартиника.

Автором ексклюзивного музичного матеріалу в авангардному стилі є композитор Станіслав Ярецький:

Ідея створення музики за твором  Сент-Екзюпері «Маленький принц» виникла ще два роки тому, але лише наприкінці 2022 року ця мрія здійснилась. І вже за півтора місця з’явилась музика для музично-хореографічної вистави. В основу лягло оригінальне лібрето, в створенні якого я теж брав участь і вклав всю душу, щоб музика була щира, нова, цікава й сучасна.

Виконавці головних ролей – здебільшого учасники балетної студії академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля». І хоча зазвичай вони виконують твори з народної хореографії і вперше зустрілися з класичним й контент-танцем, можемо запевнити, що із задачею вони впорались на відмінно.

Балетмейстером-постановником виставки став Микола Заволодько, перед яким стояла надскладна задача – перетворити виконавців народних танців у справжніх танцівників балету:

Для мене історія класичного «Маленького принца» – дуже глибока й ностальгійна. Зараз у нас усіх виникає зовсім інше розуміння самої історії, що переноситься на наші дні. Мій вклад в нову постановку – це хореографія – сучасна, на європейському рівні. Як для постановника – цей проєкт є ковтком свіжого повітря. І водночас мені дуже болісно це зараз робити, оскільки я розумію, що в той час, коли я кричу «Вище ногу!», «Давайте крутити обертання!» – хтось гине на передовій. Я це прекрасно розумію, від цього боляче, але я продовжую це роботи – бо вмію. Я знаю, що коли люди прийдуть на цю виставу – вони отримають годину краси, посмішки й на цю годину переключаться.

Атмосфера помпезного свята краси й мистецтва наповнює залу з кожним музичним тактом,  рухом балетних, змахом палички диригента… Казка от-от розпочнеться в усій красі й повноті вкладених командою творців зусиль. До прем’єри залишилось менше ніж доба, тому очікуйте звіт з неї. Обіцяємо  нові подробиці й цікаві коментарі безпосередніх учасників дійства.  

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook