Новини
Культура

Передпоказ трилеру «Між нами» відбувся у Хмельницькому (ФОТО)

На передпоказ стрічки, перший в Україні, до Хмельницького завітали її безпосередні творці – режисерка Соломія Томащук та виконавець однієї з головних ролей актор Дмитро Сова. Стрічка стартує в українському прокаті з 2 листопада.

Режисерка фільму Соломія Томащук розповіла, що робота над картиною розпочалась ще три роки тому, у 2020-му. Проте велика війна відклала прем’єру більш ніж на рік. Особливо під час пресконференції режисерка відзначила роботу зіркової команди: акторок Ірми Вітовської, Анастасії Пустовіт та акторів Дмитра Сови, Євгена Єфремова і Михайла Дзюби.

«Зйомки фільму стартували у 2020 році і були завершені 2021, вже 2022 року стрічка мала вийти на широкі екрани, але повномасштабне вторгнення змінило всі плани. Дуже рада, що ми маємо можливість сьогодні її представити. Це був найдовший сценарій, що ми робили. Зйомки тривали 21 день, постпродакшн не був тривалим і важким. «Родзинкою» фінального сценарію було включення у фільм сцени з концертом гурту «Вагоновожаті» – вона стала однією з наймасовіших. Також, на увагу глядача заслуговує сцена зі справжніми футбольними фанатами. Загалом до творення стрічки долучили понад 200 людей, – коментує режисерка.

За словами Соломії Томащук, спочатку стрічка планувалась в жанрі ліричної комедії, потім переросла в психологічну драму, а ще згодом – у трилер:

«Фільми жахів: міф та специфіка» – так звучала тема моєї дисертації в асистентурі Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, крім того, саме трилер мій улюблений жанр кіно.

Варто зазначити, що виконавець однієї з головних ролей Дмитро Сова наразі захищає Україну на фронті, тому, щоб підтримати його під час прем’єри, приїхали бійці Сьомої бригади авіації.

Я сподіваюсь, що в цьому кіно кожен віднайде свій сенс. Для нас – творчої групи це дійсно подія. Адже під час війни кіно продовжує жити. Багато хто з наших митців, які створюють кіно, сьогодні на фронті. Процес зйомок був жвавим і насиченим, а також багатим на нові досвіди, – поділився Дмитро.

Про змістовний компонент стрічки та функцію «нагадування» про те, що в житті може статися абсолютно усе, спілкуючись з глядачами говорив Дмитро Сова:

Головна героїня – дуже сучасна, вона зустрічається з великою кількістю життєвих викликів. На мою думку, її приклад може навчити нашу молодь, до чого призводить практика досвідів героїні, її виборів й їх наслідків. А ще, це кіно точно відволіче багатьох від гаджетів і дозволить зрозуміти, що в житті, особливо українському, потрібно думали не тільки про себе, не забувати про оточуючих тебе людей.

Ну і щодо самого змісту й мети переглянутого нашими кореспондентами фільму…

«Я для тебе зроблю все…» і «Ти в мене одна!» – між цими двома цитатами з фільму лежить цілий калейдоскоп подій й доленосних рішень. Обидві героїні поступово змінюють свій характер й стають до крайньої міри протилежностями самим собі.

Так, на перших хвилинах ми знайомимось з інфантильною Олександрою (Анастасія Пустовіт), яка спалює життя, піддаючись майже усім доступним насолодам і досвідам. Перша реакція – огида й осуд. А ще – співчуття, але не їй, а її чоловіку Захару (Дмитро Сова), який раз по раз витягує її з прірви.

Її героїня-антипод – вірна та віддана родині лікарка Анна (Ірма Вітовська). Вона переживає  особисту трагедію – публічну зраду чоловіка, з яким вона, до того ж працює в одній клініці.

За збігом обставин жінки опиняються в одному медичному кабінеті. І випадкове знайомство спочатку переростає у послугу, а потім у людські боргові зобов’язання. Тепер вони пов’язані першою спільною таємницею – «тільки між нами», яка матиме свою ціну.

І тут, вперше виникає співчуття до Саші, адже з відвертої сповіді незнайомій Анні, ми дізнаємося про дитячу травму дівчини – відсутність любові і піклування найріднішої – мами. І Саша починає шукати маму в Анні, даючи клятву – зробити для неї усе. За цю «обіцянку» Анна вже невдовзі спитає у Саші, коли нещасний випадок стане загрозою для її найвищої цінності – сина.

Так, вже приручена увагою й мінімальною ласкою Саша дійсно готова заради нової мами на все, навіть порушити закон. «Ми ж сім’я», «Ти ж мене не кинеш» – з такими словами Анна записує Олександру у співучасниці свого злочину.

Проте, крихкість й до того ж нестабільна психіка молодої дівчини не може впоратися з тягарем, яким її нагородила названа мати. До того ж її знищує почуття провини перед чоловіком. Користуючись слабкістю і відданістю Саші, Анна підставляє її. Саші загрожує тюремний строк. І знову її намагається врятувати чоловік, натомість отримуючи гірку правду – це він винен у всьому. Саме в результаті зізнання Саші ми дізнаємось початковий хід подій і це – війна, 2014 рік.

Чоловік-доброволець йде захищати Україну, залишаючи вдома жінку. Олександра, яка з дитинства має проблеми з почуттям потрібності й тотальним страхом одинокості, ховається в «шафу», тобто пускається берега. Всі її критичні досвіди – компенсація чорних думок про байдужість оточення.

Саме у діалозі чоловіка і дружини, Захара і Саші, криється тонка лінія трагедії сьогодення, яку не досить популярно озвучувати в мистецтві та в соціумі. З чим стикаються другі половини, очікуючи захисників вдома? Як їм подолати відчуженість й депресію і не стати заручниками аб’юзерів.

Але не потрібно відкидати і трагедію Анни. Жінка, яка все свідоме життя присвятила одному чоловікові, його успіхам і потребам, раптом залишається наодинці зі зрадою, віком, переоцінкою всього. Рятівним стрижнем для неї залишається син. Тож, коли йому загрожує небезпека, Анна робить радикальний крок.

Повз довершену роботу операторів, красу й художню наповненість кожного кадру, особливо у пам’ять врізаються чотири сцени інтимних розмов головних героїнь. Перша – у лікарні, смілива й безкомпромісна. Друга – у ліжку, здобуття нової родини, зв’язків, обіцянок вірності. Третя – кафе й зведення рахунків. І фінальна – суд, німий діалог все ще сповнений ніжності, розуміння безвиході й не проголошеного, проте відчутого – каяття. Фільм «Між нами» не відриває нас від щодення, він акцентує на його численних трагедіях, їх героях, які серед нас. Трилер приголомшує професійною грою акторського складу й пробирає їх чуттєвістю у підході до кожної ролі, кожного кадру. Це кіно дійсно повертає до основ людяності й співчуття, діалогу з соціумом – який сьогодні вкрай необхідний!   

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook