Новини
Інфраструктура

Навчальну сонячну електростанцію облаштували у хмельницькому ВПУ

Сонячну електростанцію встановили у вищому професійному училищі №25. Це спільний проєкт закладу та “Хмельницького енергетичного кластера”. Ключова мета ініціативи – інтегрувати тематику альтернативної енергетики в освітній процес.

Віднедавна Хмельницьке Вище професійне училище №25 має власну сонячну електростанцію. Панелі встановили на даху одного з корпусів закладу у партнерстві з громадською організацією «Хмельницький енергетичний кластер».

Ми проваджуємо проєкт сонячна енергетика, як складову освітнього процесу. В межах цього проєкту ми, зокрема, встановили сонячну станцію для, в першу чергу, навчальних цілей, для того, щоб учні ВПУ мали змогу на практиці дізнатися, що таке сонячна енергетика, як будуються сонячні станції. Сфера зеленої енергетики – це одна з професій, за якою є майбутнє, і відновлення України, ми дуже сподіваємось, воно теж буде зеленим, а відповідно це потребує спеціальних кадрів, – розповідає виконавчий директор ГО “Хмельницький енергетичний кластер” Артур Кокаревич.

Потужність фотомодулів – 3,5 кВт. Наразі сонячної альтернативи вистачає, аби частково забезпечувати електроенергією один із корпусів закладу. Та все ж головна мета встановлення станції – навчальна.

У нас всю електростанцію збирали діти під моїм наглядом, ну, і під наглядом постачальника.
Але в основному все робили діти. Тобто всю конструкцію, металоконструкцію збирали, панелі кріпили діти,
– розповів майстер виробничого навчання ВПУ №25 Микола Миктичак.

Слідкують за роботою СЕС за допомогою програми на комп’ютері або ж мобільного додатка. Тут видно, скільки енергії вироблено, спожито або ж залучено із загальної мережі. Це, а також спеціальні стенди, допомагають на практиці вивчати тематику альтернативної енергетики.

Поки що про неї розповідають учням, що опановують професію електромонтер з обслуговування та ремонту електроустаткування. А вже з 1 вересня 2024 року в училищі планують відкрити нову спеціальність.

Дуже актуальною і затребуваною є тематика встановлення СЕС для виробництва, для сільськогосподарських підприємств, для фермерських господарств, для приватних господарств. Тому постала така необхідність, і ми зараз готуємо документи для ліцензування такої нової професії. Якраз це будуть фахівці, які займаються встановленням і обслуговуванням сонячних електростанцій, – каже директорка ВПУ №25 Олега Загіка.

Крім того, у рамках проєкту про сонячну енергетику розкажуть і всім охочим. В училищі невдовзі організують навчання із залученням експертів-практиків.

Буду розказувати про практику використання матеріалів, підготовку до цього обладнання, настроювання поверхнево, прорахунки як робити для сонячних електростанцій, також як підбирати місце для використання і прораховувати необхідність, чи вартує воно встановлювати, – розповів приватний підприємець Вадим Школьнік.

Участь у навчанні безкоштовна. Потрібно лише заповнити анкету на сторінках Хмельницького енергетичного кластера у соціальних мережах.

Відео: МТРК Місто

Читайте також: “Сонячні” лавки для підзарядки ґаджетів встановили біля ВПУ у Хмельницькому

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook