Новини
Суспільство

У громадах Хмельниччини проведуть аудит безпеки укриттів освітніх закладів

Провести аудит безпеки освітніх закладів у п’яти громадах Хмельницької області взялись представниці громадської організації «Хмельничанка» в рамках проєкту “ВИДИМІ – територія безпеки”.

За даними Міністерства освіти та науки станом на 31 серпня в Україні укриттями було обладнано 76% шкіл. На Хмельниччині частина закладів освіти продовжувала виконання робіт із підготовки укриттів після початку навчання. На думку громадськості, є пересторога, що зважаючи на те, що Хмельниччина є відносно безпечною у порівнянні з іншими областями, де ведуться активні бойові дії, питання безпеки може бути не пріоритетним.

Аудит безпеки охопить в кожній громаді по 2 загальноосвітні школи та 2 дошкільні навчальні заклади.  Проєкт буде реалізовуватись спільно з місцевою владою, адже, відповідно до прийнятого парламентом законопроєкту про облаштування системи цивільного захисту, саме вона має сказати, де треба облаштувати укриття.

Перевірятиме стан сховищ в кожній громаді робоча група з 5 осіб – представників влади, батьківської спільноти, громадських організацій, навчального закладу та коаліції «Хмельниччина 1325».

Робоча група протестує не лише самі укриття, а й маршрути до них у денний та вечірній час. За результатами аудиту безпеки будуть розроблені рекомендації з метою усунення недоліків, – розповіла голова ГО «Хмельничанка» Наталя Процюк.

Як зазначає громадська активістка, окрім умов, які має облаштувати установа, бажано, аби дитина з собою мала мінімальний набір найнеобхідніших речей, таких як вода, печиво, ліхтарик, світловідбивна стрічка, антисептик тощо. Тому у планах є забезпечити освітні заклади подібними «сумками безпеки».

Тож представниці ГО «Хмельничанка» планують провести навчання у громадах з подальшим наданням рекомендацій щодо вдосконалення стану укриттів та можливостей його покращення згідно з аудиторським звітом безпеки.

Наразі меморандум про співпрацю у сфері безпеки підписано з керівницею Городоцької громади Неонілою Андрійчук. На черзі – Чемеровецька, Дунаєвецька, Меджибізька, Віньковецька громади.

Результати  реалізації проєкту будуть представлені на засіданні коаліції «Хмельниччина 1325».

Читайте також: Чотири укриття будують у школах однієї з громад у Хмельницькому районі

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook