Новини
Суспільство

До “мінування” школи у Хмельницькому можуть бути причетні російські спецслужби

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини повідомив про вербування українських дітей, яких з території Російської Федерації змушують повідомляти про мінування навчальних та інших закладів. Днями вибухівку шукали в одному з ліцеїв Хмельницького. У соцмережах з’явилася не підтверджена офіційно інформація, що неправдиве повідомлення зробив один з учнів навчального закладу.

Нагадаємо, про ймовірне замінування ліцею №17 у Хмельницькому повідомили спочатку у соцмережах о 12.25, згодом інформацію підтвердили у поліції. Інформація до правоохоронців надійшла під час повітряної тривоги, тож у навчальному закладі на той момент школярів та вчителів не було – всі перебували в укритті. За словами директора навчального закладу Вадима Пірога, після отримання повідомлення про замінування школярів відпустили додому.

Пошуки вибухівки у навчальному закладі тривали до 17.00. Жодного вибухонебезпечного предмета у навчальному закладі, за словами Вадима Пірога, знайдено не було.

Також у соцмережах повідомляли про те, що правоохоронці, ймовірно, вирахували “мінувальника” – учня ліцею. Ця інформація офіційно не підтверджена.

Тим часом Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець наступного дня, 11 листопада, зробив заяву про те, що “з території РФ вербують українських дітей і змушують їх повідомляти про мінування шкіл та інших закладів”.

Зафіксовані факти, коли з території Російської Федерації вербують наших дітей і змушують їх повідомляти про мінування українських шкіл. Це набуло зараз системного явища, масового. Причому на території всієї України, – наголосив Уповноважений.

Додав, що боротися з цим явищем допомагає Служба безпеки України, зокрема, Департамент захисту національної державності.

На мій погляд, ми, окрім фіксації, станом на зараз знайшли дієвий механізм, як цьому протидіяти. Також нам треба проводити роз’яснювальну роботу. Користуючись нагодою, я звертаюся до всіх батьків, вчителів: будь ласка, можливо, потрібно провести якийсь окремий урок, де цю інформацію треба донести до наших дітей, що вас росіяни хочуть використовувати проти України. Це не ігри, це серйозна пропагандистська робота, це серйозна розвідувальна робота, яка провадиться розвідувальними органами РФ на території нашої держави навіть уже із залученням українських дітей, – зазначив Дмитро Лубінець.

Факти використання дітей росіянами, що прирівнюється до воєнного злочину, задокументовані, додав Уповноважений.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook