Новини
Інфраструктура

На Хмельниччині будують індустріальний парк

Вуглецево-нейтральний еко-агро-хаб “Поділля-Городок” будують на Хмельниччині, неподалік міста Городок Хмельницького району. Там функціонуватимуть підприємства глибокого перероблення сировини.

Про це повідомив перший заступник Городоцького міського голови Артур Косінський, пише Суспільне Хмельницький.

За словами чиновника, це буде автономне промислове містечко з навчальними закладами, готелями, стоянками, елеваторами, укриттям, який можна буде назвати екологічним хабом. Там розташують три заводи: з виготовлення неочищеного й очищеного медичного спирту з кукурудзи, з виробництва олій та перероблення сміття. На будівництво залучать приблизно 350 працівників, а для роботи всього індустріального парку знадобиться десь пів тисячі робітників.

Вуглецево-нейтральний” говорить уже про те, що викиди CO2 будуть мінімальними. Близько 70% продукції, яка буде вироблятися в цьому парку, буде йти на експорт, за кордон. Ця продукція буде сертифікована, вироблятиметься виключно на сертифікованому обладнанні з найвищою нормою екологічного захисту. Тому, в плані екології — це буде екологічний проєкт, екологічний хаб, — каже Артур Косінський.

За його словами, індустріальний парк будуватимуть на місці фільтраційного поля колишньої цукроварні на площі 50 гектарів. Ця ділянка – в комунальній власності громади, яку на 35 років міськрада віддала в оренду приватному бізнесу з умовою, що цільове призначення землі не зміниться.

Розроблену концепцію погодили в Міністерстві економіки. Цьогоріч, після реєстрації та обрання керуючої компанії, залучатимуть учасників парку. Це можуть бути як українські, так і іноземні інвестори.

На наступний рік програмою-мінімум буде проєктування і будівництво мереж. Після цього вже, звичайно, саме будівництво заводів, цехів, фабрик, самого парку. Найраніші терміни запуску виробництва — 2026 рік, — каже посадовець.

Артур Косінський зауважує, що держава мотивує бізнес створювати такі індустріальні парки звільненням від деяких податків. А от податки від діяльності розташовані у нас підприємства платитимуть в місцевий бюджет.

Фото: Суспільне Хмельницькоий

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook