Новини
Без категорії

Питання регулювання популяції червоної лисиці обговорили у Хмельницькій ОВА

Сьогодні під керівництвом заступника начальника ОВА Володимира Білика відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Хмельницькій ОВА щодо проведення відстрілу червоної лисиці для оцінки проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Розпочав засідання Володимир Білик зазначивши, що протягом серпня та вересня місяця поточного року зросла кількість звернень від жителів громад області щодо помітного збільшення популяції червоної лисиці. Вона в ході своєї життєдіяльності заходить на території приватних домогосподарств, з’являється в громадських місцях, шкодить веденню тваринництва, що своєю чергою є небезпечним чинником ймовірного виникнення та розповсюдження захворювання сказу на території нашого краю.

Для того, аби запобігти виникненню та розповсюдженню цієї небезпечної хвороби, ми розробили план заходів, спрямований на імунізацію диких тварин, зокрема лисиці червоної. Відповідні заходи уже здійснюються. Так цьогоріч в області у місцях, де масово живуть дикі звірі, розкладено понад 411 тисяч доз вакцини для них, – наголосив посадовець. – Поряд з тим, користувачі мисливських угідь забезпечують відстріл червоної лисиці згідно з обсягами передбачених методичними рекомендаціями по боротьбі зі сказом та лише на території визначених місць відведених для полювання.

Далі про аналіз епізоотичної ситуації в області щодо сказу навів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов’юк. Він доповів, що для запобігання поширення небезпечних інфекцій та хвороб серед тварин проводиться зокрема і роз’яснювальна робота для жителів громад, адже в першу чергу важливо навчити правильного поводження із тваринами людину, яка має контакт зі звірями.

Також впродовж 2023 року ветеринарні спеціалісти провели вакцинацію для стабілізації ситуації по боротьбі зі сказом понад 212 тисяч домашніх і сільгосптварин тварин, серед них собак – 86 тисяч, котів – 67 тисяч, ВРХ – 57,5 тисячі, інших видів тварин – понад 2 тисячі. Також Олександр Садов’юк наголосив, що установи ветеринарної медицини забезпечені профілактичними препаратами проти сказу. На балансі є ще 220 тисяч доз вакцини, аби мати змогу проводити щеплення як до кінця поточного року, так і на початку 2024 року.

Продовжуючи засідання, про чисельність червоної лисиці в мисливських угіддях області розповів заступник начальника Південно-західного управління лісового та мисливського господарства Віталій Красов. Так, за його словами, на Хмельниччині дійсно спостерігається збільшення популяції червоної лисиці, і, згідно з нормативами, нинішні показники перевищують норму майже удвічі.

Підбиваючи підсумки засідання, члени комісії прийняли ряд важливих рішень щодо покращення ситуації в області ситуації пов’язаної із ризиками виникнення та поширення захворювання на сказ червоною лисицею, а також іншими тваринами.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОВА

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook