Новини
Культура

Виставка про мандри світом відкрилася у Хмельницькому художньому музеї

«Мандруючи світом» – так називається нова експозиція у Хмельницькому обласному художньому музеї. Роботи для виставки представив маріупольський художник Андрій Кутана. Хоча, враховуючи географію подорожей митця, важко віднести його творчість суто до українського Сходу.

Хмельничани в цілому вже знайомі з роботами Андрія Кутани, адже, рятуючись від ворога, він переїхав зі Слов’янська до нашого міста майже на початку повномасштабного вторгнення.

Тут, у Хмельницькому,  митець одразу активно включився в артжиття. Доказом цього є його участь у виставкових проєктах ХОХМ та персональна виставка творів у галереї міської художньої школи.

Місцеві шанувальники живопису художника Кутани одразу оцінили його широкий мазок, багату й насичену соковитими відтінками палітру кольорів, а також скрупульозну увагу до деталей.

Цього разу живописець презентував мистецький звіт з численних подорожей закордоном. Такі країни, як Ізраїль, Єгипет, Хорватія, Греція, Іспанія, Болгарія, Португалія, острів Крит оживають у творах художника.

У представлених на полотнах сюжетах та ракурсах художник відкриває не туристичні перлини, якими зазвичай рясніють сувенірні листівки, а заховані місцинки, які так ваблять око митця своєю таємничістю й автентичністю. 

За словами кураторки виставки, науковиці ХОХМ Марини Заславської, в експозицію виставки увійшли роботи, створені митцем протягом 16 років, в період з 2005 по 2021 рр.:

Виставка презентує роботи, створені художником під час далеких мандрівок впродовж тривалого часу, мирного часу, мандрівок для натхнення, для вражень від інших країн та автентичного життя інших народів, а не вимушених доріг у пошуку безпеки. Представлені в експозиції пейзажі та міські краєвиди – це не портрети мегаполісів з їх кам’яними джунглями, наповнених метушнею та постійним рухом. Це невеликі міста зі своїм буденним і водночас поетичним, камерним – і панорамним, нерухомим – і водночас зворушливо живим пейзажем.

Якщо відволіктися від змісту й колориту робіт виставки, то можна помітити, що митець у технічному плані звертається здебільшого до олійного живопису та акварелі.

І якщо олія – її фактура й можливість нарощення об’ємів допомагає поринути глядачеві в тактильний досвід, у форму представленого твору, то ніжність й полегкість акварельних аркушів романтизує представлену природу – грає з настроями, її станами мінливості, тонкощами цих переходів, які майстерно підкреслені обраною художником пастельною палітрою.

Сам митець впевнений, що йому мистецький хист, як самоуку, був даний виключно з однією метою – дарувати радість оточуючим.

Сьогодні ми живемо в страшний час, війна щоденно дає розуміння крихкості життя, його раптовості. У цій виставці представлені пережиті особисто мною моменти радості, щирості сприйняття унікальностей цього світу – втілені у живописі. Саме цими емоціями й красою я вважаю за потрібне ділитися сьогодні. Адже в кожному дні, я впевнений, має бути місце прекрасному, що врешті-решт утверджує перемогу життя над смертю! – підкреслює Андрій Кутана.

Варто зазначити, що у колекцію музею Андрій Кутана передав одну з робіт – «Сфінкси Люксора», яка наразі експонується і доступна до перегляду.

До вернісажу участю у спільному перформансі долучились солісти Академічного симфонічного оркестру обласної філармонії Марія Маковій та Сергій Руднєв, а також знана хмельницька поетеса Ірця Кошлата.

Виставка живопису Андрія Кутани «Мандруючи світом» буде представлена у Хмельницькому обласному художньому музеї до 17 грудня.  

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook