Новини
Офіційно

У Хмельницькому обговорили питання щодо удосконалення соціальних послуг громадянам

У Хмельницькому за ініціативи та організації Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Хмельницької обласної ради та обласної військової адміністрації, Міністерства соціальної політики України, за підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («Говерла») відбулося засідання круглого столу на тему «Актуальні питання організації соціального захисту населення та надання послуг органами місцевого самоврядування». Модерацію заходу здійснював керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода.

У заході взяли участь голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук, заступник голови Хмельницької обласної ради Валентин Соколюк, перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін, заступник начальника Хмельницької ОВА Володимир Юр’єв, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, заступник начальника Чернівецької ОВА Юлія Грицку-Андрієш, Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, заступник керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська, Голова Пенсійного фонду України Євгеній Капінус, керівник  Проєкту USAID “Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування” («Говерла») Габріель Абрагам, народні депутати України, голови районних рад та начальники районних військових адміністрацій, голови територіальних громад Хмельницької області, представники всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування.

Виступаючи під час круглого столу, голова обласної ради Віолета Лабазюк зазначила: 

«Сфера соціального захисту завжди відігравала значну роль у суспільному розвитку та в розвитку держави в цілому. Право на соціальний захист, яке віднесене до основоположних прав і свобод, захищених Конституцією України, набуває особливого значення в сучасних умовах широкомасштабної війни, адже велика категорія соціально незахищених верств населення потребує підтримки від держави. Саме сьогодні в сфері соціального захисту виникає ряд питань, які потребують врегулювання на законодавчому рівні та на рівні Кабінету Міністрів України».

Голова обласної ради додала, що сьогодні в умовах повномасштабної війни найбільше потерпають соціально незахищені категорії населення, зокрема внутрішньо переміщені особи. 

«Саме тому в області їм приділяється максимальна увага, – сказала Віолета Лабазюк. – З лютого 2022 року через Хмельниччину проїхали транзитом, отримавши в нашій області тимчасовий прихисток, майже 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Станом на сьогодні майже 80 тисяч ВПО отримали можливість проживати в територіальних громадах області. Лише в обласних комунальних закладах нині проживає 850 внутрішньо переміщених осіб та майже 2600 ВПО отримують додаткову підтримку у спеціалізованих комунальних закладах соціального спрямування”.

Голова обласної ради подякувала органам місцевого самоврядування та територіальним громадам області, які на сьогодні в рамках спроможності своїх бюджетів прийняли комплексні програми щодо підтримки вразливих категорій населення. Також вона поінформувала, що на Хмельниччині на обласному рівні працюють важливі програми соціального захисту населення та підтримки закладів комунальної власності соціального спрямування.

«Перед нами – серйозні виклики, адже велика категорія людей потребує підтримки. Переконана, що нинішня платформа спілкування дасть можливість віднайти шляхи розв’язання проблемних питань. Сьогодні ми напрацюємо спільний алгоритм комунікацій, аби забезпечити усім необхідним ті категорії українців, які найбільше цього потребують», – наголосила Віолета Лабазюк.

У ході круглого столу виступили та поділилися своїм баченням шляхів розвитку соціальної політики в Україні Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, заступник керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська, керівник Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») Габріель Абрагам, голова Пенсійного фонду України Євгеній Капінус, народний депутат України, заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Вадим Струневич, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, інші народні депутати, керівники та представники Хмельницької обласної військової адміністрації, керівники трьох інших областей України.

Ключовим спікером круглого столу виступила Оксана Жолнович, яка поінформувала учасників заходу про державну політику та основні завдання щодо організації соціального захисту населення та надання послуг органами місцевого самоврядування.

Оксана Іванівна окреслила основні напрями, в яких планується формування соціальної політики. Вона звернула увагу на те, що сьогодні центральний бюджет Міністерства соціальної політики є другим за величиною після бюджету Міністерства оборони. Також є можливість залучати інвестиції та змінювати економічні процеси.

Вона акцентувала на тому, що соціальна політика має розглядатися не як політика для постійної підтримки знедолених людей. Соціальна політика має бути політикою, яка формує спроможність; це політика, дотична до кожної людини в нашому суспільстві.

«Соціальна політика – це про людський капітал», – підкреслила Оксана Жолнович. Її мета – створити такі умови, що дозволять громадянам, які залишилися в Україні, якісно жити, вести активне соціальне життя. А тим українцям, які сьогодні з різних причин виїхали за кордон, соціальна політика має створити бажання повернутися в Україну. Ми маємо посилювати нашу життєстійкість і розуміти, що кожна людина, яка потребує підтримки, має її отримати».

Міністр соціальної політики України презентувала присутнім нові проєкти, спрямовані на соціальний захист населення. Зокрема, проєкт соціального відновлення для ветеранів з інвалідністю передбачає забезпечення тижневого відновлення ветерана з сім’єю у спеціалізованому санаторії під супроводом психологів, соціальних працівників та педагогів, аби допомогти родині відновити свої стосунки, проговорити обставини, в яких вони опинилися, і допомогти адаптуватися до нових реалій сьогодення. Наразі проєкт вже діє в окремих областях. Розраховують, що у 2024 році запуск послуги соціального відновлення для ветеранів з інвалідністю відбудеться по всій Україні, і кожен ветеран зможе отримати частку уваги та підтримки для своєї родини.

Не менш важливим Оксана Жолнович назвала ще один проєкт – це послуга психосоціальної підтримки формування життєстійкості. За її словами, ця послуга є абсолютно новою, не перетинається з іншими та покликана знизити тривожність, дати розуміння людям, як поводитися в кризових ситуаціях, як справлятися зі стресом, підтримувати сім’ї з дітьми, координувати волонтерські ініціативи. Для розбудови цієї послуги у громадах Мінсоцполітики спрямує фінансовий ресурс для навчання фахівців, а функція громад − виділити та створити необхідний простір.

Ще два проєкти, за словами Оксани Жолнович, присвячені дітям. Один з них – розвиток сімейних форм виховання. Мета проєкту – забезпечити можливість батькам отримувати фахові і якісні консультації щодо виховання своїх дітей. У процесі запровадження також проєкт щодо оздоровлення дітей з інвалідністю у спеціалізованих закладах сімейного типу.

В’ячеслав Негода зауважив, що запровадження усіх озвучених Міністром соціальної політики України проєктів залежить від достатнього фінансового ресурсу, тому є необхідність обговорення механізму фінансування з Міністерством фінансів України.

Під час обговорення тематики заходу учасники круглого столу – народні депутати, представники обласних та районних рад, обласних та районних військових адміністрацій, територіальних громад, всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування – висловили свої думки та пропозиції щодо необхідності підвищення якості соціальних послуг громадянам. Зокрема, голови та представники Волинської, Рівненської обласних рад та Чернівецької ОВА розповіли про організацію надання соціальних послуг і створення ветеранських просторів для військових.

На завершення голова обласної ради Віолета Лабазюк зазначила: 

«Як Віце-президент Української асоціації районних та обласних рад з питань соціального захисту населення і охорони здоров’я вчергове переконалася, що вибрано правильний вектор щодо розвитку соціального захисту на території нашої держави та налагоджено відповідні комунікації з органами місцевого самоврядування. УАРОР однозначно підтримуватиме усі ініціативи з удосконалення надання соціальних послуг нашим жителям».

За інформацією пресслужби Хмельницької обласної ради

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook