Новини
Суспільство

У владі Хмельницького прокоментували витрати бюджетних коштів на благоустрій та підтримку військових

Кілька днів по соцмережах та у деяких ЗМІ “носять” поширену виданням Forbes Ukraine інфографіку про те, як в обласних центрах України розподіляють бюджетні кошти між потребами місцевого благоустрою та допомогою Збройним силам України. наведені дані наробили чимало шуму, принаймні владі після них вкотре почали дорікати нецільовим використанням коштів, зокрема, військового ПДФО. Директор Департаменту інфраструктури міста Хмельницького прокоментував поширену інформацію, назвавши її маніпуляцією, пересмикуванням та брехнею.

Нагадаємо, йдеться про публікацію у Forbes Ukraine, в якій порівняли, скільки обласні центри витратили на фінансування ЗСУ, а скільки – на благоустрій.

Виявилось, що 21 місто сумарно спрямували 3,8 млрд грн на потреби сил оборони. Водночас на благоустрій витратили 12,8 млрд грн, – йдеться у коментарі до інфографіки “Бруківка розбрату”.

Хмельницький у цьому переліку – рівно посередині. Військовий ПДФО за даними укладачів дослідження становить 1 мільярд 222 мільйони, витрати на благоустрій – 362 мільйони, видатки на сили оборони в міському бюджеті – 39 мільйонів.

Водночас в самій інфографіці досліджені витрати на допомогу військовим більш конкретизовані: ТрО vs благоустрій. Про це у коментарях до допису пишуть мешканці різних обласних центрів. На це звернув увагу також заступник Хмельницького міського голови, директор Департаменту інфраструктури міста Хмельницького Василь Новачок у своєму дописі:

Маніпуляції, пересмикування, брехня. Людям які поважають себе і свою роботу було би соромно цим займатися, але для цього видання таке норм. Отож, вже довгий час в Україні ведуться дискусії про те, як краще витрачати гроші з міських бюджетів, піар на цьому роблять представники уряду, офісу президента, блогери, ЗМІ. Думку підтверджену цифрами щодо цього розміщував у попередніх дописах про “плитковий хейт” І от вчора зустрів маніпулятивне дослідження – “Бруківка розбрату”. В цьому “дослідженні” показані три показники – кошти від військового ПДФО, витрати на благоустрій, витрати на ТРО. З інфографіки можна зрозуміти, що коштів від ПДФО чимало, переважна частина з них витратили на благоустрій, а на військо і зовсім копійки! От які погані муніципалітети! Гроші на бруківку витрачають!

Далі заступник міського голови розвінчує дві головні, на його думку, маніпуляції, приведені у дослідженні. А саме:

Благоустрій – це бруківка. Ні, благоустрій міста це міська господарка. Це – прибирання міста, придбання сумішей для боротьби з ожеледдю, утримання парків, покіс трави, видалення і обрізка аварійних зелених насаджень, утримання і прибирання кладовищ, утримання і стерилізація безпритульних тварин, освітлення міста і ремонт мереж освітлення, обслуговування світлофорів, розмітка, дрібний ремонт доріг і прибудинкових і так далі. Для Хмельницького у 2023 ця сума складала 362 млн, в переважній частині ці гроші пішли на оплату праці працівників комунальних підприємств, оплату податків, придбання матеріалів. Ці кошти місто витрачає для забезпечення життєдіяльності міста.

Друга, і головна маніпуляція, за словами Василя Новачка, в тому, що прикриваючись узагальненням “допомога ЗСУ”, цифри надані насправді лише щодо допомоги одному, досить невеликому підрозділу Збройних сил України, а саме – територіальній обороні:

Міста дуже мало (в порівнянні до суми ПДФО) витратили на військових. Це абсолютна маніпуляція. Бо в розрахунках витрати на сили Територіальної оборони. І тільки. У мене питання до розробників інфографіки, допомогати треба тільки ТРО? В Хмельницькому наприклад є велика кількість інших військ. ССО, ракетники, безпілотники, інженерні війська, прикордонники, піхотні частини. Частину обладнання місто закуповує самостійно, а потім передає частинам, FPV дрони наприклад. Цього не треба рахувати? А, ну звичайно, тоді не буде картинки з “мєрзавцами, інтрігамі і сєнсаціямі”. А це ж більше важливо ніж правда.

У коментарях хмельничани пишуть:

Громаді потрібно все розʼяснювати, щоб не було зайвих питань в тих хто дійсно цікавиться.

Якщо то дійсно так, що цілком можливо, то наведіть реальні цифри. Дуже багато слів. Наведіть реальну інфографіку. Чи може Ви вважаєте що то є військова таємниця.

У відповідь посадовець порадив дослідити інформацію, щодо витрат бюджетних коштів, розміщену на сайті Хмельницької міської ради:

Бюджет міста не є секретом. Ця інформація публічна і є на сайті

Проте в цьому випадку підтримки від хмельничан не знайшов, хоча загалом вони більше на боці місцевої влади, ніж видання, що опублікувало таку суперечливу інформацію:

Як на мене, дуже слабка позиція. По перше майже ніхто не буде збирати та формувати аналітику. А по друге якщо так все перекручено, то яка проблема навести структуровану і вірну інформацію. Дивна відповідь. Зберіть журналістів, дайте офіційне роз’яснення, з наведенням конкретних цифр. А то виглядає так що вас (міську владу) звинуватили, умовно в нецільовому використанню коштів, НЕ З ПОЗИЦІЇ ЮРИДИЧНОГО ТЕРМІНА А З ПОЗИЦІЇ СИТУАЦІЇ. А ви просто усіх, кому щось цікаво, відправляєте кудись на сайт. А в результаті в основній масі пересічних людей залишиться якраз ось ця інфографіка від Форбс.

Я завжди за добрий двіж. Але тут я не на вашому боці. Не маєте виправдовуватись, але маєте пояснити громаді де, куди і як витрачаються кошти. На сайті мало хто чого зрозуміє – там реально треба бути трохи фінансистом. Зробіть інфографіку, яку зрозуміє навіть бабуся та й справа закрита. Для ваших комп‘ютерників це справа пари годин.

Пане Василю, чув від багатьох людей, що Ви дуже гарний спеціаліст, завжди в темі і вправно керуєте міським господарством. Але адвокат з Вас (не ображайтесь) був би нікудишній. Потрібно працювати на випередження.Той, хто виправдовується, завжди знаходиться в невигідній ситуації і Ви це добре знаєте.Давно потрібно опублікувати дані, скільки коштів витрачено на бруківку.Думаю, що на фоні чималого міського бюджету, це незначна сума.Цю інформацію дійсно можна знайти, але те, що Ви не надали її у цій статті, чи раніше, складається враження, що влада намагається щось приховати.Все це тільки підсилює позицію Ваших опонентів.

Проте поки що у владі, схоже, готові лише розвінчувати маніпуляції, а от йти назустріч побажанням містян – ще ні.

Я не збираюся когось адвокатувати тут когось. Щодо випередження – кілька місяців тому я давав інформацію про кошти на тротуари і на оборону, з того часу на оборону тільки збільшувалися. Ну і останнє – допис не для насілєнія якому треба щось доводити, допис для думаючих людей, які можуть і хочуть розбиратися, – написав Василь Новачок.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook