Новини
Суспільство

Жителів Хмельницької області навчатимуть комунікувати з ветеранами та ветеранками

За даними Міністерства в справах ветеранів, після перемоги очікується, що понад 1,5 млн Захисників та Захисниць повернуться додому. До своїх родин – дружин, чоловіків, батьків, дітей та онуків, що збільшує цільову аудиторію ветеранських політик в рази.

Якщо не готувати сім’ї, держструктури, працедавців та загалом громади до повернення ветеранів, матимемо безповоротні негативні наслідки:

  • провал системи медичної реабілітації;
  • катастрофічні збої в роботі соціальних служб;
  • девіантна поведінка як на рівні родин та громад, так і на рівні всієї держави;
  • маргіналізація ветеранського руху; 
  • надмірна політизація ветеранського руху;
  • зростання суспільного напруження;
  • радикалізація протестних настроїв;
  • поглиблення демографічної кризи.

Саме тому громадська організація «Простір можливостей» запустила авторську тренінгову програму, яку затвердила на рівні фахівців Міністерства соціальної політики України, аби навчати команди тренерів в областях.

Наш тренінговий центр, який знаходиться в Києві,  здатний пропускати в місяць не більше 60 слухачів. В рік ця цифра не перевищуватиме 700-750 випускників програми. Для масштабу країни – це крапля в морі. Потрібно адаптувати цей досвід та його масштабувати. Саме тому готуємо команди тренерів, які будуть працювати безпосередньо в регіонах, – говорить Оксана Коляда, голова правління ГО «Простір можливостей»,  ексміністерка Мінвету.

Хмельниччина стала однією з трьох областей, де почне діяти програма.  Наразі спеціалізоване навчання проходять три тренерки з обласного центру: Леся Стебло, Наталія Кошай та Марина Лукашук. Саме вони навчатимуть команди в громадах працювати з ветеранами, охоплюючи теми: психологічної підтримки, юридичної допомоги, соціальних та медичних послуг, реабілітації, перекваліфікації та навчання, героїзації, меморіалу та ін.

Перші навчання представників громад Хмельницької області відбудуться вже в грудні цього року. Заняття проходитимуть  в тренінговому центрі, який оновили в рамках роботи ветеранського простору «Захист.4.5.0».

«Розпочнеться навчання для тих, хто безпосередньо працюватиме з ветеранами – соціальними працівниками та представниками ЦНАПів, – розповідає Леся Стебло. – З нового року плануємо продовжити навчання ще з однією цільовою аудиторією  – сімейними лікарями, адже вони є одними з перших, до кого можуть звертатися ексвійськовослужбовці».

Нагадаємо, що 21 листопада у Хмельницькому відкрився Ветеранський простір «Захист.4.5.0», який розташовується за адресою вул. Кам’янецька, 76.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook