Новини
Події

Простір для військових, ветеранів та членів їх родин відкрили у Хмельницькому (ФОТО)

У Хмельницькому стартувала робота ветеранського простору «Захист.4.5.0», який займатиметься питаннями реінтеграції та реабілітації ветеранів. Презентувала новий стандарт співпраці діючих та ексвійськових, їх сімей, громадського сектору та місцевого самоврядування команда громадської організації «Захист – об’єднання волонтерів».

«Одним із ключових пріоритетів діяльності нашої команди є питання соціального супроводу ветеранів та членів родин на рівні громад, – говорить ветеранка та голова ГО «Захист – об’єднання волонтерів» Катерина Луцик. – Ми працюємо над тим, аби створений нами простір став місцем, де ветерани збиратимуться в «коло своїх», організовуватимуть ветеранську спільноту аби допомогти  адаптуватися тим, хто щойно повернувся з фронту, а також підготувати родини до повернення захисників та захисниць з фронту».

Також важливим етапом  реінтеграції військових є підтримка їх родин, адже саме сім’я є однією з перших «точок входу» ветерана у цивільне життя. Тому саме з цією цільовою аудиторією працюють фахівці центру психологічної підтримки «Разом з тобою», який вже декілька місяців діє на базі ГО «Захист – об’єднання волонтерів».

За словами організаторів,  «Захист.4.5.0» – це  перший ветеранський простір у Хмельницькій області, де буде працювати мультидисциплінарна команда. Її принцип дії – повне ведення випадку, який розпочинається з роботи із сім’єю військовослужбовця, поки він служить. Далі команда фахівців працює з ветераном безпосередньо від першого контакту до повної реінтеграції за допомогою надання послуг соціального працівника, кар’єрного консультанта, психологів, юристів, проведення різноманітних  майстер-класів, навчань тощо.

Співорганізатором створення простору для ветеранів стала Хмельницька міська рада. За словами міського голови Олександра Симчишина, наразі створений простір має багато функціонала, але й велику частину треба розвивати. Це і питання фізичної реабілітації, спорту, тренажерів для маломобільних воїнів, які повернуться, встановлення підйомника тощо.

«Є величезне бажання, шалена енергетика і хороша співпраця, а далі будемо тільки працювати та розвиватись. Насправді роботи багато стосовно завдань, які ми ставимо і які обов’язково реалізуємо», – зазначив на презентації міський голова Олександр Симчишин.

На заході були присутні й гості. Ексміністерка міністерства ветеранів Оксана Коляда зазначила, що ефективна реінтеграція ветеранів є результатом комплексних рішень, що включають створення програми роботи з ветеранами та їх сім’ями, організація ветеранського простору, як «точки входу» та «єдиного вікна» надання базових послуг для ветеранів, навчання та робота мультидисциплінарних команд.

Нічого для ветеранів без ветеранів – цей принцип є ключовим у роботі простору «Захист.4.5.0». Саме тому на презентацію були запрошені представники сектору безпеки та оборони, а також самі ветерани.

«Військові повертаються з фронту не знаючи, що їм потрібно, які необхідні документи. Війна для них закінчилася, а що далі? Обов’язок таких центрів стати своєрідним містком до цивільного життя. В першу чергу ми маємо розуміти, які нам потрібні ветерани? «Аватари», наркомани, до яких постійно приїжджає поліція? Чи нам потрібні здорові ветерани, впевнені в собі, які зможуть змінювати країну і стати прикладом молодому поколінню. Саме такі центри дають ветерану вибір: чи стати прикладом для наслідування, чи зникнути. Тому такі центри мають створюватись», – наголосив ветеран, капітан збірної України на “Іграх нескорених” Олександр Маковей.

Як повідомила Катерина Луцик, в рамках роботи ветеранського простору «Захист.4.5.0» незабаром планується більш плідна співпраця безпосередньо з Центрами комплектування та соціальної підтримки, військовими частинами, представниками Національної поліції.

Ветеранський простір «Захист.4.5.0» розташовується за адресою м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 76. Усі послуги центру безкоштовні.

Читайте також: Катерина Луцик: «Моя мета – бути комунікаційним «місточком» між ветеранами та суспільством»

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook