Новини
Кримінал

У Хмельницькому військового вп’яте покарали за домашнє насильство

Хмельницький міськрайонний суд уже п’ятий раз впродовж 2023 року притягнув до відповідальності за вчинення домашнього насильства 37-річного військовослужбовця, який проживає зі своєю співмешканкою в обласному центрі та завдає їй постійних психологічних страждань. Однак цього разу застосував вже не Кодекс України про адміністративні правопорушення, а Кримінальний кодекс України.

Чоловік неодружений, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, перебуває на обліку осіб в категорії «Кривдник» (тих, хто чинить домашнє насильство) Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області. Як свідчать матеріали справ, до жінки, з якою мешкав однією сім’єю, постійно звертався із нецензурною лайкою, ображав її честь та гідність, погрожував фізичною розправою, штовхав і давав ляпаси по обличчю. Від дій насильника жінка систематично страждала, була пригнічена та емоційно вразлива, мала підвищений рівень тривожності та страху, відчувала приниження, ображеність та невпевненість, мала понижений рівень самооцінки та стресостійкості, що відбивалося на стані її здоров’я.

За вказаними фактами вчинення домашнього насильства суд визнавав правопорушника винним і призначав йому, застосовуючи ч.1, 2 ст. 173-2 КУпАП відповідні штрафи: 26 січня у розмірі 170 гривень; 8 лютого – 340 гривень; 7 березня – 170 гривень; 12 квітня –  510 гривень.

Однак, продовжуючи свої умисні злочинні дії, чоловік винив домашнє насильство проти своєї співмешканки й 10 серпня 2023 року, висловлювався нецензурною лайкою та погрожував фізичною розправою, тож постав перед судом знову. На засіданні суду обвинувачений свою вину повністю визнав і щиро розкаявся.   

Суд прийшов до висновку, що винуватість чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення повністю доведена і його дії слід кваліфікувати за ст. 126-1 Кримінального Кодексу України, як вчинення домашнього насильства, тобто умисне систематичне вчинення психологічного насильства.

Суд взяв до уваги те, що обвинувачений раніше не судимий, повністю визнав свою вину у скоєному, щиро розкаявся, утримує неповнолітніх дітей, являється військовослужбовцем ЗСУ, що пом’якшило йому покарання. Обставиною, що обтяжує покарання обвинуваченому, є вчинення кримінального правопорушення у присутності малолітньої дитини.

Беручи до уваги наявність згаданих вище декількох пом’якшуючих обставин, що істотно знижують ступінь тяжкості скоєного, з урахуванням особи винного, суд прийшов до висновку, що обвинуваченому доцільно призначити покарання у виді штрафу із застосуванням статті 69 КК України, перейшовши до іншого, більш м’якого виду покарання, не зазначеного в санкції ст. 126-1 КК України. Тож цього разу чоловік відбувся штрафом у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 3400 гривень.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook