Новини
Культура

Мистецька зустріч «Ми є сильні» об’єднала національні меншини у Хмельницькому

Гарною традицією започаткованою обласним науково-методичним центром культури і мистецтва стали творчі вечори за участі арт товариства області «Ми є сильні». Тематичні зустрічі участь у яких беруть музиканти, поети, інструменталісти,  танцюристи та митці різного штибу відбуваються у центрі вже понад рік.

Напередодні релігійних свят зимового циклу темою чергової зустрічі стала традиції та унікальні культурні скарби національних меншин Хмельниччини.

Свої мистецькі доробки в межах заходи представили польська, юдейська та румунська громади.

Як зауважує авторка концепції даних вечорів, завідуюча сектором креативних індустрій Валентина Марцонь, тематичні мистецькі гостини допомагають громаді морально бути стійким в особливий час воєнних потрясінь.

Сьогодні ми зібрались тут, щоб не лише насолодитись красою музики, поезії, мистецтва. Цей захід має на меті об’єднати людей, познайомити з творчістю нацменшин, підтримати людей у важкий для країни час, поговорити про підтримку євреїв, адже наразі в Ізраїлі теж війна. А також, згадати про підтримку України у боротьбі з російськими окупантами цими національними меншинами, – зазначає пані Валентина.

Захід розкрив широку палітру мистецьких медіа. Так, до огляду були доступні одразу три артвиставки.  Експозиції Валентини Марцонь «Краєвиди Польщі» та Ольги Нікітіної «Ізраїль. Цінності.» презентували фотомистецтво тематичних громад. Виставка графіки «Крізь війну» художника Андрія Каптаря оголила погляд на воєнне щодення. Крім графічних творів, митець, як представник румунської громади, представив і свої поетичні доробки.

Сьогодні мистецтво є ліками проти щоденного струсу, яке нам приносить війна. Як і кожен з представників царини, я не можу стояти осторонь цього у своїй творчості. А пізнати культуру й звичаї громад – це перший крок до єднання, у спільній меті  перемозі над злом, – коментує художник.

Хореографічною прикрасою артгостини стали запальні виступи на основі традиційного єврейського фольклору від волонтерського танцювального колективу “Золоті роки” благодійного фонду “Хесед Бешт”, під керівництвом заслуженого працівника культури України Едуарда Волошина.

Вокальну компоненту вечора від польської громади склали національні твори у виконанні солісток польського вокального ансамблю «Мазури»: Вікторії та Анни Іванових, Божени Савосько. Юдейську громаду через пісню презентували лауреат міжнародних фестивалів “Шалом Україна” та “Чернігівська осінь” – Анатолій Музика та вокальний ансамбль “Шир Самеах”, благодійного фонду “Хесед Бешт”, під керівництвом члена Національної  Всеукраїнської музичної спілки, викладача Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Олексія Радецького.

Гостинний вечір завершився мотивуючим словом від директорки Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Майї Онищук.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook