Новини
Інфраструктура

Майже 40 хмельничан травмувалися на вулицях міста у перший день ожеледиці

Засипати снігом Хмельницький почало ще в неділю. Вже вночі вулиці міста вкрилися шаром снігу. Подекуди близько третьої ночі можна було побачити двірників, які взялися розчищати сніг. Але не скрізь. Попри те, що на вулицях Хмельницького в очікуванні снігопадів та ожеледиць щедро розставили ящики з піском (лише на майдані незалежності їх вдалося нарахувати пів десятка), вранці вони (вулиці, не ящики) перетворилися на підступні пастки. З восьми десятків осіб, які звернулися по допомогу лікарів у перший день ожеледиці до міського травмпункту, близько половини травмувалися на вулицях обласного центру.

Хмельничанка Ірина до травмпункту прийшла з травмою ноги. За словами жінки, її вона отримала в неділю увечері, коли вулиці почало засипати снігом.

Йшла, підвернула ногу. Через погодні умови, тому що слизько трохи було.

Хмельничанка Ольга привезла до травмпункту маму. В літньої жінки також була травмована нога.

Йшла вулицею, снігом припорошило, не бачила, що під низом десь лід. Тому і впала. Нога напухла, болі були, на ніч ми дали знеболююче, але вранці вирішили звернутися до лікарів, – розповіла хмельничанка.

Всього у перший день масштабної ожеледиці, у понеділок, до Хмельницького міського травмцентру звернулись майже вісім десятків людей. 38 з них отримали травми на вулиці. За словами завідувача травмцентру Хмельницької міської лікарні Руслана Колєснікова, всього з переломами верхні та нижніх кінцівок, а також ребер, звернулися 29 осіб. частину пацієнтів, наклавши гіпс, відпустили додому на амбулаторне лікування, частину, а саме тих, кому потрібне було оперативне втручання, госпіталізували.

Одну з травмованих привезла бригада “швидкої”.

Внаслідок ожеледиці втратила рівновагу, вдарилась лівим коліном, після чого відчула легкий хрускіт. Самостійно пересуватися вона могла, але відчувала значний дискомфорт при цьому. Колеги, які йшли разом з нею, викликали швидку, – розповів лікар-анестезіолог, реаніматолог Роман Вєркєєв.

Лікарі радять: щоб вберегтися від падіння на слизькому тротуарі чи дорозі, потрібно дотримуватись простих правил – йти повільно і маленькими кроками, обирати взуття з глибоким протектором на підошві, руки не тримати у кишенях.

Можна зменшити висоту падіння, тобто присісти і падати на бік. Але для старших людей, не тренованих, це практично неможливо. Молодші ж можуть встигнути згрупуватися і впасти правильно, аби мінімізувати наслідки, – прокоментував Руслан Колєсніков.

До слова, минулого року перших “зимових” травмованих у Хмельницькому травмпункті почали приймати майже на тиждень раніше.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Тим часом у Хмельницькій міській раді підприємцям погрожують штрафами за неприбраний сніг та нагадують, що керівники установ та організацій, ФОПи, а також орендодавці мають дбати про закріплені за ними території, убезпечувати їх після снігопадів, зокрема, посипаючи протиожеледними сумішами. Ймовірно, ці суміші вони мають придбати власним коштом.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook