Новини
Культура

Виставка художниці з Хмельницького відкриється в обласному художньому музеї (ФОТО)

Мистецький проєкт «ІДЕНТИЧНІСТЬ» української художниці Ганни Богачук відкриється до огляду шанувальниками сучасного мистецтва завтра о 17.00 у приміщенні Хмельницького обласного художнього музею.

Цікавим фактом про художницю є те, що вона народилась і виросла саме у нашому місті. І, хоча наразі вона проживає у Броварах, мала батьківщина вабить Ганну Богачук пережитими спогадами й романтичною ностальгією.

До рідного міста художниця привезла виставку «ІДЕНТИЧНІСТЬ», яка за задумом є мистецьким дослідженням факторів формування національної ідентичності через призму спогадів та історій жінок зі східних, південних та центральних регіонів України. Цей проєкт мисткині восени цього року підтримав Фонд «Відкрита Литва» та був презентований у межах однойменної персональної виставки у Вільнюській ратуші.

На глядача виставки «ІДЕНТИЧНІСТЬ» чекає новий мистецький досвід – інтерактивна участь в ознайомленні з експозицією, а саме з історіями двадцяти героїнь проєкту, з якими художниця записувала інтерв’ю. Під час бесід з учасницями артдосліду Ганна Богачук ставила їм лише одне запитання: 

«Чи пам’ятаєте Ви момент, коли вперше усвідомили, що ви українка?»

Відповідаючи на це запитання жінки торкались не лише минулого, а й сьогоденного відчуття усвідомленості, формували для себе акценти та асоціативні структури, які після опрацювання стали творами мистецтва:

Проєкт покликаний показати контекст в якому зростали українці в цих регіонах, що саме стало плодючим ґрунтом для їх самосвідомості. Через призму персональних історій я викриваю стереотипність та утилітарність нашого сприйняття людей із західної та східної частини України. В цьому проєкті експериментую з медіумом: використовую прозорий текстиль та багатошаровість, поєднану з живописом, як символ крихкості та спадковості наших спогадів, – коментує художниця.

В експозиційному залі розміщенні тривимірні стенди. Перший, тканинний шар являє глядачу портрет героїні, далі знаковий акцент ідентифікації, завершальним шаром є текст історії про жінку.

В межах експозиції також можна буде побачити відео з інтерв’ю жінок-учасниць. Крім того, в окрему таблицю, розміщену в виставковому залі, художниця вивела домінуючі фактори, що вплинули на формування ідентичності учасниць.

Читайте також: Хмельницький етноколектив запрошує дітей на артгостини

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook