Новини
Культура

Філософські сенси через мистецтво плаката презентували на виставці у Хмельницькому (ФОТО)

У головній книгозбірні міста – Хмельницькій міській бібліотеці – напередодні відбувся урочистий мистецько-просвітницький захід, присвячений творчості митця з Дружківки Володимира Півня.

Понад два десятки рукописних плакатів серії «Із філософських смислів» художник Володимир Півень створив протягом місяця. Їхній зміст не випадковий – це рефлексія на відомі філософські висловлювання. Цитати Геракліта Ефеського, Сократа, Едмунда Гуссерля, Анрі Бергсона, Володимира Вернадського та багатьох інших філософів надихнули пана Володимира на ідею створити серію плакатів, які стали мистецьким озвученням добре знаних думок корифеїв філософії різних періодів і країн. Кожен з гостей заходу мав нагоду обрати для себе вислів, а митець своєю чергою розкривав його зміст в живописному озвученні.

Я давно захоплююсь філософською літературою. Тож виникла думка візуалізувати філософські смисли. Роботи – втілення знакове, ірреалістичне, а не реалістичне.Ця виставка розкриває світ життєвих істин, котрі мають здатність виринати з мистецьких творів. Представлені на ній малюнки є незвичайними за своєю формою, візуалізують окремі вислови відомих мислителів. Образи, народжені з філософських смислів, мають заохотити глядача до обміну думками. Тим самим я провокую до заперечення або згоди з моїми власними судженнями. Тож малюнок у такий спосіб стає своєрідним для цього поштовхом, – коментує автор Півень.

Нагадаємо, художник, філолог та культуролог за освітою, пан Володимир все своє життя жив і творив в українській Дружківці. Життя змінилося з приходом великої війни, тож художник з родиною, рятуючись від атак ворога, виїхав до нашого міста.

Сьогодні Володимир Півень – активний учасник поетичних та мистецьких акцій, літературних вечорів. Крім того, ще з перших місяців свого переїзду до Хмельницького, художник курує мистецьку студію для дітей та підлітків «АРТ-терапія», де через навчання малюнку та основ композиції, пан Півень допомагає молодшому поколінню отримати арт-реабілітацію та відчути красу життя.

На захід в підтримку діяльності художника та викладача завітала мистецтвознавча спільнота, поети, музиканти та літератори міста.

Великим сюрпризом для експонента став візит на подію учениць його мистецької студії у рідній Дружківці. Панянки відзначили, що заради такої події з задоволенням і легкістю подолали сотні кілометрів, щоб віддячити увагою улюбленому ментору й людині, яка відкрила їм багатогранність творення.

Як вітальний подарунок усім присутнім пан Володимир, який сам захоплюється творенням поезій, зачитав кілька свої віршованих творів. Виставка доступна до ознайомлення до 3 грудня.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook