Новини
Суспільство

На Хмельниччині зареєстровано 2500 людей з ВІЛ-інфекцією, серед них 47 дітей

Щороку 1 грудня у світі відзначають День боротьби зі СНІДом. Нині на обліку перебуває 2500 ВІЛ-інфікованих мешканців Хмельницької області. З них позитивний статус має 47 дітей. За 2023 рік у 250 пацієнтів хворобу виявлено вперше.

Про це розповів тимчасово виконуючий обов’язки директора Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук, пише Суспільне Хмельницький.

За його словами, ситуація з епідемією ВІЛ-інфекції у Хмельницькій області за останнє десятиліття стабільна. Кількість вперше виявлених пацієнтів коливається від 175 до 250 людей щороку.

Є пацієнти, які звертаються з певними симптомами захворювання. Такі симптоми виникають на фоні втрати імунної системи, яку уразив вірус. Найчастіше це враження нервової системи, захворювання легень (пневмонія, туберкульоз), онкологія. Можуть звертатись ті, хто мали ризикову поведінку. Часто уперше встановлюють діагноз ВІЛ у тих, хто міг інфікований раніше, живе з хворобою 3-6 років, – розповідає Олександр Касяндрук каже.

За його словами, необхідно пропагувати раннє тестування на ВІЛ серед населення для якомога швидшого лікування.

Область забезпечена достатньою кількістю швидких тестів для діагностики ВІЛ, які розподілено між 70 лікарнями області. Пройти тестування можна анонімно і безкоштовно. Єдиний випадок, коли людині потрібно платити за тест — якщо немає декларації з сімейним лікарем. Приблизна вартість послуги — 100 гривень. Процедура тестування займає 20-25 хвилин з миттєвим результатом.

Типові шляхи передачі ВІЛ-інфекції — статеві відносини, від матері до дитини, вживання наркотиків. 90% захворювань на ВІЛ-інфекцію у Хмельницькій області відбувається статевим шляхом.

Щодо передачі хвороби від матері до дитини, ця система працює у нас дуже ефективно. На Хмельниччині за три роки немає жодного випадку передачі ВІЛ від матері до дитини, — каже лікар.

На Хмельниччині для лікування ВІЛу застосовують антиретровірусну терапію у таблетованій формі. Такі ліки видають безкоштовно. Лікування дозволяє мати нульову концентрацію вірусу у крові, реабілітувати імунну систему.

На Хмельниччині організовано три варіанти отримання ліків. Перший — у Хмельницькому обласному центрі профілактики й боротьби зі СНІДом. Другий — кабінети “довіри”, які працюють у Славуті, Шепетівці, Ізяславі, Старокостянтинові, Дунаївцях, Кам’янці-Подільському. Третій — доставлення ліків поштою. Щомісячно з центру СНІДу в середньому відправляють 400 посилок з таблетками, — пояснює Касяндрук.

За його словами, у першому кварталі 2024 року є перспектива створення мобільної амбулаторії. Там різні спеціалісти обстежуватимуть пацієнтів, робити аналізи на ВІЛ, за необхідності — видавати ліки.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook