Новини
Культура

Найпопулярніший музейний експонат у Хмельницькому – голова кабана другої половини XIX століття

Оправа у вигляді голови кабана другої половини XIX століття, яка потрапила у Хмельницький обласний краєзнавчий музей від родини Сангушко зі Славути – найпопулярніший експонат із там представлених.

Про це розповіла старший науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Катерина Данилова, пише Суспільне Хмельницький.

За її словами, понад 70 років тому колекція музею поповнилася речами шляхетної родини Сангушко, з якою тісно пов’язана історія північної частини Хмельниччини. З поміж різноманітних пам’яток є дерев’яний стільчак, що є оправою для нічної вази.

Цей предмет на ніжках, з відкидною кришкою у вигляді голови кабана. Виготовлений під стиль інтер’єру та меблів кімнати в мисливському будинку родини в Славуті, адже неодмінним предметом опочивальні минулих століть були нічні вази (фаянсові, фарфорові, металеві). Для зручності користування нічна ваза ставилася у спеціальний туалетний стілець – стільчак. Ім’я майстра-віртуоза до нашого часу, на жаль, не збереглося, — розповіла Катерина Данилова.

Згідно з легендою від місцевих старожилів, каже співробітниця музею, після встановлення радянської влади у 1917 році на колишніх волинських просторах почався новий етап у житті містян.

Будинок аристократів пограбували. Проте на чудернацький дерев’яний виріб при цьому ніхто не звернув уваги. А тим часом всередині стільчака була схована карта, накреслена останнім власником маєтку, князем Романом Сангушко, в якій він вказав шлях серед непролазних лісів, боліт та озер Волині до схованки надважливих документів родоводу Сангушко, — каже Катерина Данилова.

Цю легенду та історію появи експоната в музеї залюбки слухають як дорослі, так і діти, каже працівниця музею.

Коли люди приходять до музею, вони найчастіше зупиняються саме біля цього експонату. В них багато запитань: чому голова кабана, що тут вона робить. І біля цього експонату завжди у нас повно і дітей і дорослих, — розповіла науковий співробітник обласного краєзнавчого музею.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook