Новини
Офіційно

Найактивніших просвітян краю відзначили у Хмельницькій обласній раді

8 грудня 2023 року Всеукраїнському товариству «Просвіта» імені Тараса Шевченка виповнюється 155 років. Просвітяни Хмельниччини провели низку заходів до ювілейної дати.

Зокрема, 6 грудня в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулися просвітницькі читання «У нас доля єдина». У День Збройних сил України поговорили про непереможну силу українського духу, славну та трагічну історію нашого народу, участь просвітян у сучасній боротьбі за Україну, презентували мистецько-просвітницький проєкт «Фортеця духу» – всеукраїнську естафету місцями історичних перемог українського народу у Хмельницькій та сусідній областях.

Віталій Міхалевський, один з координаторів проєкту, розповів, що просвітницька «Фортеця духу» об’єднала багатьох письменників, журналістів, освітян, краєзнавців з Хотина, Кам’янця-Подільського, Острога, Чорного Острова, Зінькова, Збаража, Меджибожа, Старокостянтинова, Ізяслава. Естафета буде йти далі Україною і має завершитися у переможному Бахмуті.

На жаль, через повітряну тривогу продовження заходу було перенесено в укриття Хмельницького ліцею №17, де перед одинадцятикласниками та учителями виступили письменники міста, розповіли про історію «Просвіти» та спільно заспівали наприкінці «Червону калину».

7 грудня просвітницькі заходи відбулися в Кам’янці-Подільському, місті, де була створена у 1905 році Подільська «Просвіта». Знову ж таки, повітряна тривога внесла корективи у плани. Попри те, голова Хмельницького обласного об’єднання Товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Віталій Міхалевський та голова Кам’янець-Подільського міськрайонного об’єднання В’ячеслав Полятинчук провели зустріч зі студентами Кам’янець-Подільського медичного коледжу, де наголосили про роль сучасної української молоді, особливо лікарів, у збереженні та розбудові України. До студентів-медиків просвітяни прийшли не випадково, адже перший (з 1905 р. до 1922 р.) голова Подільської «Просвіти» Кость Солуха був відомим лікарем в Кам’янці і на Поділлі та завдяки своїм професійним і людським якостям огороджував «Просвіту» від тиску і царської, і радянської влади.

Повітряна тривога не дозолила провести зустріч зі студентами іншого вузу, але після її закінчення в центральній міській бібліотеці імені Костя Солухи відбувся урочистий круглий стіл «Просвіті – 155», в якій взяли участь бібліотекарі, науковці, просвітяни краю. Варто відзначити виступ Олега Рарицького, воїна, професора (до війни завідувача) кафедри історії української літератури та компаративістики Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка, який презентував книгу «Сильні духом: історії саперів російсько-української війни».

Найактивніших просвітян краю з нагоди 155-річчя «Просвіти» було відзначено Грамотами та цінними подарунками від Хмельницької обласної ради.

За активну громадську позицію, просвітницьку та виховну роботу серед молоді Хмельниччини, збереження історичної спадщини, популяризацію українських традицій та з нагоди 155-річчя з часу створення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка відзнаками обласної ради нагороджені голова Дунаєвецького осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Валентина Байталюк, директор Кам’янець-Подільської центральної бібліотеки ім. Костя Солухи Людмила Геплюк, заступник голови Кам’янець-Подільського об’єднання Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Анатолій Паладійчук, голова Кам’янець-Подільського об’єднання Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка В’ячеслав Полятинчук, професор кафедри історії української літератури та компаративістики Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка Олег Рарицький.

За інформацією пресслужби Хмельницької обласної ради


PR
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook