Новини
Суспільство

Архітектор чи письменник: у Хмельницькому обирають почесного громадянина

Хмельницький має 69 почесних громадян. Цьогоріч на розгляд комісії запропоновано дві кандидатури на присвоєння найвищого для нашого міста звання.

З метою вивчення громадської думки комісія надає інформацію про кандидатів і пропонує хмельничанам визначити найдостойнішого серед них.

Претенденти на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Хмельницького»:

 Чекірда Гнат Петрович (1920-1990) – подільський архітектор, автор численних будівель та споруд, які створили у повоєнний час архітектурне обличчя центру міста Хмельницького.

За його проєктами побудовані багаточисельні будівлі житлового, громадського та виробничого призначення в Хмельницькому, Кам’янці-Подільському та, практично, в усіх районах Хмельницької області. Значна кількість їх стала візитівками населених пунктів.

36 років Гнат Чекірда працював і творив, проживаючи в місті Хмельницькому. Початок творчого шляху припадає на середину 40-х років. Місто не мало відповідної інфраструктури і доводилося будувати багато нових і реконструювати існуючі будівлі. Авторству архітектора Гната Чекірди належать міське пожежне депо (тепер кінотеатр «Планета»), Палац піонерів (тепер Театр ляльок). Палац культури Облпромради (тепер обласна філармонія), низка перших 3-4 поверхових житлових будинків у центральній частині міста, центральний парк (тепер пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк культури і відпочинку імені Михайла Чекмана»), адміністративні будівлі Ушосдору (тепер вул. Шевченко, 33) та Облспоживспілки, обласна бібліотека (тепер вул. Героїв Майдану, 28). Активну участь Гнат Чекірда брав у будівництві та оформленні інтер’єрів Будинку Рад.

Відоменко Олександр Андронікович (1931-2017) – письменник, журналіст, викладач, літературознавець, член національної спілки журналістів.

Чоловік брав активну участь у громадському житті Хмельницького. Співпрацював з Народним Домом «Просвіта», бібліотеками та закладами освіти міста. У період з 2006 по 2016 рік провів більше 250 зустрічей з учнями та студентами різних навчальних закладів міста. Його статті за результатами дослідницької роботи друкувалися в рубриках «Минуле – сучасне», «Невмируща пам’ять предків», «Спроба дослідження», «Кур’єр дослідницький», «Вікно в історію», «Культурологія», місцевих періодичних видань «Проскурів», «Подільські вісті», «Подільський кур’єр», «Майбуття» тощо.

За активну громадсько-політичну роботу на посаді заступника голови Всеукраїнського об’єднання ветеранів, Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність». Благословенням Святійшого Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета за заслуги перед Україною Відоменко Олександру було даровано право на родовий герб та нагороджено орденом «Лицарської доблесті V ступеня». Указом Президента України від 23.08.2011 № 857/2011 Олександру Андрониковичу було призначено довічну державну стипендію як видатному діячу освіти, який досяг сімдесятирічного віку.

Лауреат премії імені Богдана Хмельницького в галузі історії, регіональної премії ім. Микити Годованця, премії ім. Михайла Орловського у галузі історико-краєзнавчих досліджень. Нагороджений орденом Народного Руху України «Орден В’ячеслава Чорновола» та орденом «Козацький Хрест».

До 26 червня 2020 року хмельничани можуть віддати свій голос за кандидатів за номером телефону: 70-23-19 (Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради).

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter