Новини
Культура

Перший різдвяний вертеп відбувся у художньому музеї в Хмельницькому (ФОТО)

Відзначити по-мистецьки вервечку зимових свят та обрядів, поширених на Поділлі, вирішили науковці та волонтери Хмельницького обласного художнього музею. В програмі заходів музею, крім традиційних екскурсій та вернісажів нових виставок сучасного українського мистецтва, з цього тижня з’явилися тематичні заходи та мистецькі майстер-класи.

Так майстрині етноколективу «Ладовиці» тішили гостей музею творчими заняттями зі створення різдвяних зірок у різних техніках та матеріалах, різдвяної прикраси «павук», відроджують забуту техніку вибійки на речах повсякденного вжитку. 

Майстерки здебільшого відвідують діти з батьками, які прагнуть з дитинства познайомити малечу з українською культурою та народним ужитковим мистецтвом.

Крім того, у музеї вже відбувся перший різдвяний вертеп. Учасниками дійства стали юні вихованці зразкового фольклорного гурту «Ладосвіти» при Хмельницькій школі мистецтв «Заріччя».

У виконанні солістів звучали колядки, щедрівки, віншування. Водночас на імпровізованій студійці розігрували лялькову виставу з добре відомим героями українського вертепу. Крім того, гості події долучилися до обряду Кози та Маланки.

Наступним святом, яке засяяло в залах музею, стала юдейська Ханука. На «Свято світла» запросили родини підопічних Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт».

Так, після екскурсії експозицією музею, гостям запропонували поговорити про ідентичність в межах однойменного артпроєкту Ганни Богачук.

Потім відбулось запалення двох свічок традиційного світильника «ханукія». Подарунком для гостей стала майстерка, під час якої учасники гостини створювали фетрові пончики, адже саме приготовані на олії смаколики є кулінарним символом свята Ханука.

Слідкуйте за анонсами ХОХМ та долучайтесь до наступних подій у музеї.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook