Новини
Офіційно

У Хмельницькій обласній раді підбили підсумки роботи за 2023 рік

Протягом звітного періоду скликано п’ять сесій, проведено п’ять пленарних засідань, на яких розглянуто близько сотні питань, ухвалено майже сотню рішень. Про основні рішення, які приймали на зібраннях депутатів, про реалізацію обласних програм та співпрацю з міжнародними партнерами – читайте у звіті голови обласної ради Віолети Лабазюк.

2023 рік назавжди залишиться для нас роком війни. Війна поставила перед нами нові завдання і виклики, кардинально змінила плани як на мирне життя, так і на перспективи економічного та соціального розвитку не лише Хмельниччини, а й усієї країни. Рік був надскладним. Проте завдяки військовим, жителі області, як і усі українці на мирних територіях, мали можливість навчатися, працювати, наповнювати бюджети, забезпечувати надання гуманітарної допомоги, приймати внутрішньо переміщених осіб, релоковані підприємства та заклади, докладати максимум зусиль для підтримки Збройних сил України та зміцнення обороноздатності нашого регіону.

Готуючи свій публічний звіт перед радою, усією громадою області, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», переконалася, що головним пріоритетом діяльності Хмельницької обласної ради був і залишається захист та збереження нашої державності, національних інтересів, права жити та працювати на своїй рідній землі. Адже захист Вітчизни та підтримка Збройних сил України є завданням не лише військових, а й кожного з нас. Тому всі наші справи та енергія сердець були спрямовані на наближення нашої Перемоги.

Навіть в таких складних умовах обласна рада проводила свою роботу послідовно і конструктивно, виходячи з інтересів територіальних громад області та визначених пріоритетів. Головним нашим завданнями у звітному періоді було подолання негативних наслідків впливу російської збройної агресії на життєдіяльність та соціально-економічний розвиток області, забезпечення загального добробуту населення, підтримка наших захисників, створення належних умов проживання для внутрішньо переміщених осіб, підтримка найуразливіших верств населення, збереження та захист здоров’я громадян, забезпечення доступу до якісної освіти, розвиток культури, туризму та спорту, зміцнення законності та правопорядку.

Хмельниччина за час війни стала потужним логістичним та гуманітарним тилом. Налагоджено механізм економічної підтримки Збройних сил України, здійснено успішну релокацію частини бізнесу із зони бойових дій і сусідніх з нею територій на територію області, продовжувалася евакуація цивільного населення.

Під час війни територіальні громади області стали єдиним муніципальним фронтом, який навіть у цих важких умовах вирішує усі питання життєдіяльності громад, надання найнеобхідніших послуг людям.

Якщо проаналізувати те, що зроблено за звітний рік – йтиметься про кожного з вас: хтось весь цей час захищав і волонтерив, будува і творив, лікував і навчав, забезпечував громадський порядок, творчістю і талантом усіляко підтримував тих, хто цього потребує.

Попри всі виклики часу Хмельниччина живе, працює, допомагає і захищає. Кожен її житель на своєму місці добрими справами наближає нашу українську Перемогу.

Звітуючи перед виборцями, дякую кожній громаді, кожному захиснику, кожному волонтеру, працівникам місцевого самоврядування та виконавчих органів – усім, хто самовідданою працею допомагає нашим військовим та мирному населенню, постраждалому від війни. Адже кожен з вас своєю стійкістю та дієвістю доводить: разом ми – непереборна сила”.

Діяльність ради

Протягом звітного періоду скликано п’ять сесій, проведено п’ять пленарних засідань, на яких розглянуто близько сотні питань, ухвалено майже сотню рішень.

За звітний період депутати обласної ради розглянули 54 запити, 8 з яких прийнято. 20 депутатських запитів знято з контролю відповідними рішеннями ради. Значна частина депутатських запитів стосувалась вирішення соціальних проблем жителів області: водозабезпечення, газифікації, газопостачання сільських населених пунктів області; закупівлі шкільних автобусів для підвезення учнів ліквідованих шкіл до опорних закладів освіти; вжиття заходів з усунення незадовільного стану автомобільних доріг в різних регіонах області; виділення коштів на проведення робіт із будівництва та ремонту таких важливих соціальних об’єктів як лікарні, школи, спортивні майданчики та ін.

Звернення громадян до органів місцевого самоврядування відігравали важливу роль у налагодженні постійного зв’язку між державою і громадянином, особливо, після другого року повномаштабного вторгнення росії на територію України. Хмельницька обласна рада створювала умови для своєчасного та оперативного реагування на потреби і проблеми громадян у період дії воєнного стану.

Станом на початок листопада 2023 року до обласної ради надійшло 1523 звернення. Керівництво обласної ради докладало максимум зусиль для оперативного вирішення порушених питань. Питання, що вимагали додаткового вивчення, брались на особливий контроль та розглядались спільно з постійними комісіями обласної ради. Крім того,  навіть в умовах воєнного стану продовжено проведення особистих прийомів громадян. Такий підхід до розгляду звернень сприяв глибшому задоволенню потреб мешканців області та підвищенню довіри людей до посадових осіб місцевого самоврядування.

Аналіз заяв свідчить, що проблеми соціального захисту, а саме надання грошової допомоги на лікування, постають дедалі гостріше. Таких звернень до обласної ради надійшло 1217, що становить 80% від загальної кількості заяв. Крім того, до обласної ради надходить велика кількість звернень від військовослужбовців, які отримали поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язані із захистом Батьківщини та потребують особливої уваги держави та суспільства. В обласному бюджеті для надання грошової допомоги на 2023 рік було передбачено 4 млн гривень.

Обласні програми

Розуміючи роль обласних цільових програм як засобу програмно-цільового управління та соціально-економічного розвитку області, особливо в умовах воєнного стану, обласна рада у своїй діяльності велику увагу приділяла забезпеченню виконання заходів та завдань обласних програм, досягненню передбачених показників, використанню фінансових, матеріально-технічних та інших залучених ресурсів.

Наші спільні зусилля були спрямовані, в першу чергу, для забезпечення обороноздатності країни та підтримки структур, які безпосередньо задіяні в протистоянні ворогові, на підтримку внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб, створення умов для безперебійного навчання дітей та забезпечення жителів області продовольчим резервом.

На виконання заходів програм територіальної оборони області, сприяння військовому командуванню в підвищенні обороноздатності та бойової готовності військових частин Збройних сил України, розташованих на території області, зміцнення правопорядку та безпеки, мінімізації терористичних загроз було спрямовано майже 74 млн гривень.

Крім того, задля усунення наслідків російської агресії з обласного бюджету було виділено субвенцію місцевим бюджетам на відновлення інфраструктури найбільш постраждалих громад, а саме для проведення ремонтних робіт та заміну вікон в закладах бюджетної сфери на загальну суму 9,1 млн гривень. Цю субвенцію отримали такі громади: Чорноострівська – 2083,4 тис. грн; Крупецька – 1558,7 тис. грн; Улашанівська – 1786,3 тис. грн; Славутська – 2000,0 тис. грн та Деражнянська – 1701,1 тис. гривень.

Особливу увагу депутатський корпус приділяв соціальній підтримці окремих категорій громадян, а саме – на виконання заходів обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2021-2025 роки. Для цієї мети обласному бюджеті Хмельницької області на 2023 рік було передбачено понад 15,0 млн.гривень.

Ще один важливий аспект – виконання заходів обласної комплексної програми оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2027 року, на фінансування якої виділено майже 13 млн гривень коштів обласного бюджету, а це дало можливість оздоровити 600 дітей області.

Надання високоякісної і доступної кваліфікованої медичної допомоги, забезпечення закладів охорони здоров’я області дороговартісним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення, підвищення якості та ефективності медико-санітарної допомоги, забезпечення соціальної справедливості і прав громадян на охорону здоров’я, залишається одним із головних напрямів роботи депутатського корпусу. Так, на виконання заходів, передбачених обласною програмою централізованого забезпечення медичних закладів медичним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення на 2021-2023 роки передбачено 25,0 млн гривень.

Забезпечення умов рівної доступності для населення області сучасної повноцінної, якісної освіти, проведення навчального процесу на високому рівні, забезпечення належних умов для навчання та комфортного перебування дітей у закладах, основні завдання передбачені цільовою комплексною програмою розвитку освіти Хмельницької області на 2021-2025 роки. В рамках її виконання закуплено 28 шкільних автобусів для 24 територіальних громад області (за співфінансування місцевих бюджетів), організовано проведення методичної роботи для педагогічних працівників області, підготовка молодших спеціалістів на умовах регіонального замовлення у вищих професійних навчальних закладах, утримання гімназій, здійснено покращення матеріально-технічної бази закладів професійної (професійно-технічної) освіти, придбання матеріальних цінностей для облаштування захисних споруд цивільного захисту населення для закладів вищої освіти, тощо.

Формуванню потужної розвиненої сільсько-господарської галузі та споживчого ринку продуктів харчування сприяє Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2023-2027 роки. На її реалізацію спрямовано майже 2 млн гривень.

Також за рахунок коштів обласного бюджету на умовах повернення, забезпеченості та співфінансування надається фінансово-кредитна підтримка на пільгових умовах для забезпечення розвитку суб’єктів підприємництва.

Загалом, на контролі обласної ради перебуває 49 обласних цільових програм, 34 з яких фінансується за рахунок коштів обласного і державного бюджету на загальну суму 1 млрд 670,6 млн гривень.

Взаємодія з організаціями урядового сектору та громадською спільнотою іноземних країн

Штат Юта, США. Започатковану в 2022 році співпрацю за підсумками робочої поїздки голови обласної ради Віолети Лабазюк до штату Юта (США) продовжено й у 2023 році, зокрема у державному, громадському та бізнесовому напрямах. Налагоджено співпрацю з американською ІТ-компанією «Marq», благодійними організаціями «August Mission» та «Globus Relief», релігійною організацією «Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні».

У травні 2023 року вперше на Хмельниччині запрацювала Торгова місія зі штату Юта Сполучених Штатів Америки з метою налагодження зв’язків в оборонному, технологічному, аграрному та інших секторах. Делегація була представлена у складі президента сенату штату Юта Стюарта Адамса, президента і генерального директора Всесвітнього торгового центру Майлза Хансена, почесного консула України у місті Солт Лейк Сіті Джонатана Фрідмена, генерального директора компанії «Marq» Оуена Фуллера, керівника благодійної організації «August Mission» Брюса Робертса. Представники американської делегації оглянули обласні комунальні заклади, яким було надано гуманітарну допомогу від американської сторони, а також намітили перспективи щодо подальшої співпраці.

У листопаді ще одна делегація штату Юта відвідала Хмельниччину. До складу делегації увійшли: Брюс Робертс – генеральний директор благодійної організації «August Mission»; Гарет Вотс – представник UADA, 47 G (Аерокосмічна та оборонна асоціація Юта); Адам Новіцький – Віце-президент Atlantic Council (Атлантична рада); Саймон Кейсі – Старший віце-президент компанії Chesterfield Insurance Brokers; Ітан Бонд – Віце-президент з розвитку бізнесу приватної австралійської компанії Aspen Medical; Роберт Фелп – представник компанії Summit V; Джеремі Андра – Віце-президент та засновник Bactelife; Девін Вайзер – Віце-президент з питань урядових та зовнішніх зв’язків університету Utah State University; Боб Стівенсон – комісар Округу Девіс штату Юта; Джулі Фулмер – мер міста Вайн’ярд; Шон Мілн – директор з економічного розвитку, якісного зростання та міжурядових відносин Асоціації урядів Беар-Рівер. За підсумками перемовин сторони узгодили деталі майбутнього співробітництва в гуманітарній сфері, підприємництві та містобудуванні.

Куявсько-Поморське воєводство (Республіка Польща). Угода про міжнародне співробітництво підписана у 2004 році. З лютого 2022 року розпочався новий етап співпраці між Хмельницькою обласною радою та Куявсько-Поморським воєводством. Від початку повномасштабного вторгнення російського агресора в Україну від Куявсько-Поморського воєводства надійшло понад 50 тонн гуманітарної допомоги у вигляді військової амуніції, продуктів харчування, медикаментів, засобів гігієни та речей першої необхідності. У квітні 2023 року відбулася зустріч Віолети Лабазюк з представниками воєводства у м. Хмельницький з метою обговорення питань подальшої гуманітарної підтримки.

Люблінське воєводство (Республіка Польща). У травні відбулася зустріч Віолети Лабазюк з маршалком Люблінського воєводства Ярославом Ставярським, віце-маршалком Збігнєвом Войцеховським та заступником Люблінського воєводи Болеславом Гзиком, у ході якої обговорено спроможності Люблінського воєводства щодо підтримки родин переселенців, які проживають у Любліні та на Хмельниччині, а також потреб галузей охорони здоров’я та освіти області, налагодження співпраці в усіх сферах та  налаштування ефективних логістичних шляхів між країнами.

Перший крок до такої співпраці – у травні 2023 року Хмельниччина підписала Угоду про економічну мережу регіонів Тримор’я на третьому Конгресі самоврядування Ініціативи трьох морів у м. Люблін (Польща). Ініціатива трьох морів – це формат безпосередньої співпраці між органами самоврядування 12 держав-учасниць Тримор’я, створений з ініціативи Люблінського воєводства. Угода спрямована на розбудову інфраструктури регіонів, розвиток транспорту, енергетики та цифрової сфери, підтримку підприємництва та культурного обміну.

Новий крок для зміцнення взаєморозуміння та двосторонніх відносин між Республікою Польща та Україною – налагодження та розвиток співпраці між Люблінським воєводством (Польща) і Хмельницькою обласною радою (Україна) як органом місцевого самоврядування, який представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області. Так, в грудні 2023 року передбачається підписання документа про створення організаційної основи для підготовки та укладення Угоди про співпрацю між Люблінським воєводством та Хмельницькою обласною радою.

Інші міжнародні зустрічі та робочі  поїздки для налагодження співпраці

У березні 2023 відбулася зустріч із представниками дипломатичних установ Туреччини, Киргизії, Вірменії, Грузії, Молдови, Румунії, Словенії, Таджикистану. Сторони обговорили питання щодо консолідації дипломатичних зусиль у напрямку стратегічної підтримки України у  боротьбі з російською агресією.

У червені відбулась зустріч із представниками делегації з Республіки Польща: Віце-спікером Сенату Республіки Польща Міхалом Камінським, сенатором Республіки Польща Кшиштофом Квятковським, радником віце-спікера Сенату Республіки Польща Маріаном Пшездзецьким та співробітником Канцелярії Сенату Міхалом Жуховським.

У вересні – зустріч із представниками делегації з Республіки Польща: директором Офісу Урядового уповноваженого з питань польсько-українського співробітництва заради розвитку Міністерства фондів та регіональної політики Марціном Хрусцелем та Генеральним консулом Республіки Польща у Вінниці Дам’яном Царціньскі, а також групою представників польського бізнесу. Обговорено питання щодо інвестування в економіку області, зокрема в комунальні заклади, аграрний сектор, легку та харчову промисловість, реконструкцію житла для ВПО, відновлення Хмельницького аеропорту.

У жовтні – зустріч із суддями з Каліфорнії (США).

Робоча поїздка – у Лондон (Великобританія) на зустріч світових лідерів в рамках діяльності міжнародної спільноти «Альянс за відповідальне громадянство» (ARC). Серед учасників – політичні, ділові, культурні лідери з Європи, Великобританії, Австралії та Сполучених Штатів Америки. Мета – налагодження ділових взаємозв’язків з Хмельниччиною.

В листопаді – зустріч з представниками дипломатичних установ Австрії, Хорватії, Молдови, Болгарії, Азербайджану, Туреччини, Словаччини, Угорщини. Обговорено питання щодо посилення міжнародної співпраці між Україною та державами, які представляли учасники діалогу.

Налагодження міжрегіонального співробітництва та взаємодія з органами місцевого самоврядування України

Упродовж року брала участь у засіданнях Української асоціації районних та обласних рад (УАРОР) з поточних та стратегічних питань розвитку.

У вересні 2023 року голову обласної ради Віолету Лабазюк обрано Віце-президентом Української асоціації районних та обласних рад з питань соціального захисту населення і охорони здоров’я, а також членом Правління УАРОР. До заходу долучилися 116 представників обласних та районних рад з усієї України.

У лютому – участь у робочій нараді голів обласних рад Західного регіону з метою обміну досвідом та підготовка стратегічних напрацювань у взаємодії та підтримці між Україною та США.

У березні – участь у засіданні Конгресу регіональних та місцевих влад. Обговорено питання безпекової та гуманітарної ситуації на тимчасово окупованих і деокупованих територіях України. Також цього місяця Віолета Лабазюк була учасником загальних зборів Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України. Організація лобіює інтереси місцевого самоврядування Хмельниччини, веде активну роботу щодо реформування територіальної організації влади в області та сприяє реалізації реформ.

У серпні та листопаді – участь у Конгресових слуханнях, у ході яких обговорено механізми взаємодії суб’єктів державної регіональної політики щодо відновлення та розвитку регіонів. Сьогодні надзвичайно важливі для територіальних громад області питання щодо функціонування та розвитку економіки, захисту інфраструктури, надання якісних соціальних послуг, безпеки та дотримання належних стандартів надання освітніх послуг в умовах війни.

Взаємодія з громадським сектором та бізнесом

Благодійні організації «August Mission» та «Globus Relief» (США): у травні 2023 року між Хмельницькою обласною радою та благодійною організацією «August Mission»  підписано Меморандум про взаєморозуміння, який передбачає співпрацю у наданні благодійної допомоги соціально незахищеним категоріям українців, створення та реалізацію спільних проєктів у різних галузях. Історія партнерства триває з початку повномасштабного вторгнення. Благодійні організації надають регіону допомогу у вигляді провізії та медичного обладнання, зокрема у 2023 році: БО «Globus Relief» надала гуманітарний вантаж (розхідний матеріал для медичного обладнання) на суму понад 2 млн доларів, який розподілено між 8 закладами обласної комунальної власності відповідно до обгрунтованих замовлень потреб: обласною лікарнею, обласною дитячою лікарнею, обласним серцево-судинним центром, обласною стоматологічною поліклінікою, обласним медичним центром психічного здоров’я та обласним фтизіопульмонологічним медичним центром, а також Волочиською та Новоушицькою багатопрофільними лікарнями. Благодійна ж організація «August Mission» забезпечила доставку зазначеного вантажу.

Релігійна організація «Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні» (США). У жовтні минулого року підписано меморандум про співпрацю між Хмельницькою обласною радою та релігійною організацією «Церква Ісуса Христа Святих останніх днів в Україні». Як результат, у 2023 році КНП «Хмельницька обласна лікарня» передано сучасне хірургічне обладнання на загальну суму 2,7 млн гривень; КНП «Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни» – реабілітаційне медобладнання на суму 1 млн 475,9 тисяч гривень; залучено 12 тонн продуктів, які  у вигляді продуктових наборів спрямовано для понад 1600 внутрішньо переміщених осіб у територіальні громади області; здійснено видачу 1240 продуктових сертифікатів для родин ВПО окремих категорій на загальну суму 500 тисяч гривень для закупівлі в одній з торговельних мереж.

Благодійна організація «Fundacja rozwoju regionow». Наприкінці квітня 2023 року підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Хмельницькою обласною радою та благодійною організацією «Fundacja rozwoju regionow». Під час зустрічі сторони приділили увагу розгляду питань підтримки закладів охорони здоров’я області, зокрема отримання сучасного медичного обладнання; питанням зеленої енергетики; проблематиці аграрної галузі у регіоні та впровадженню на території області заходів щодо правильного поводження з твердими побутовими відходами. Того ж місяця представники організації передали КНП «Хмельницька обласна лікарня» персоналізовану регенераційну терапевтичну систему MAGELLAN. Обладнання використовується для відновлення пошкоджених тканин у військових.

Благодійна організація «Fundacja Jana Zamoyskiego» (Люблінське воєводство, Польща). У травні 2023 року підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Хмельницькою обласною радою та благодійною організацією «Fundacja Jana Zamoyskiego». У рамках зустрічі приділено увагу обговоренню питання організації відпочинку та оздоровлення українських дітей у Польщі. Того ж місяця представники організації, польські волонтери доставили провізію на фронт для бійців 3-ої окремої Залізної танкової бригади для виконання поставлених бойових завдань.

Благодійна організація «Böseler Ukrainehilfe» (Німеччина). У квітні 2023 року передано близько 30 тонн допомоги у вигляді одягу, взуття, продуктів харчування довготривалого зберігання, засобів гігієни, медичного обладнання та генераторів. Багатофункціональні ліжка передано для одного з обласних закладів охорони здоров’я, де проходять лікування наші військовослужбовці. Загалом надане іноземне обладнання покращить умови перебування пацієнтів та дасть змогу надавати ефективні послуги з лікування та реабілітації.

Благодійні організації ReliefAid (Нова Зеландія), БФ «Зелений Чорнобиль», БФ «Разом до Перемоги. Хмельниччина». У квітні надано гуманітарну допомогу у вигляді демісезонного одягу, інвалідних візків та ходунків на суму понад 2 млн грн для інтернатних закладів комунальної власності обласної ради (Дунаєвецький, Мілівецький, Виноградівський, Зяньковецький, Кривчицький, Лонковецький психоневрологічні інтернати, а також Черчецький будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, Ямпільська спеціальна школа, Ізяславський навчально-реабілітаційний центр, Плужненська гімназія, Голенищівська спеціальна школа-інтернат та Антонінська спеціальна школа). Така допомога є важливою для підопічних, що дає змогу підвищити якість надання соціальних послуг та створити комфортні умови проживання.

Благодійна організація «Благодійний фонд «Тризуб ЄС» (Канада, Польща). У січні 2023 року підписано Меморандум про взаєморозуміння між Хмельницькою обласною радою та благодійниками, основними напрямками якого є надання благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам, які проживають на Хмельниччині. З перших днів благодійний фонд «Тризуб ЄС» активно займається волонтерською діяльністю, відповідає на запити наших військових, зміцнюючи їхнє матеріально-технічне забезпечення, передають необхідну амуніцію та автомобілі. До слова, допомога здійснюється у рамках співпраці з волонтерами Канади.

Waste Ukraine Analytics. У березні завершено першу фазу пілотного проєкту з управління твердими побутовими відходами в Хмельницькій області за допомогою екологічної платформи Waste Ukraine Analytics. Презентація проєкту відбулася у січні цього року, а протягом лютого та березня було проведено 24 зустрічі з представниками громад області. Наразі відбувається підготовка до наступної фази, яка включатиме інформаційний аудит, верифікацію даних про відходи та формування інвестиційних проєктів. Станом на листопад 2023 року підписано договори приєднання. Активно співпрацюють Староушицька, Волочиська, Городоцька, Ізяславська та Красилівська територіальні громади.

Хмельницька обласна організація Товариства Червоного Хреста. У травні 2023 року підписано Меморандум про співпрацю за такими напрямами: психосоціальна підтримка, навчання «Першої допомоги», організація та проведення інформаційних сесій, видача гуманітарної допомоги особам, що перебувають в складних життєвих обставинах, робота загону швидкого реагування, робота медичних бригад, відновлення родинних зв’язків, розвиток волонтерського руху, робота в рамках по проєкту «Догляд вдома», робота пунктів видачі одягу та м’якого інвентарю «Банк одягу», робота пункту безкоштовного прокату реабілітаційного обладнання. Організація щодня надає необхідну підтримку всім, хто її вкрай потребує. Благодійники опікуються родинами переселенців, що отримали прихисток на Хмельниччині, надаючи їм не лише гуманітарну допомогу, а й психологічну та правову підтримку. Разом з тим, здійснюється робота з людьми старшої вікової категорії, малозабезпеченими та багатодітними родинами, а також дітьми, які позбавлені батьківської опіки.

Громадська організація «Епі-Просвіта». У червні 2023 року підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Хмельницькою обласною радою та громадською організацією «Епі-Просвіта» щодо реалізації соціального проєкту, спрямованого на підвищення просвітницької діяльності та підтримку прав людей з епілепсією. Реалізація проєкту включає надання гуманітарної допомоги у вигляді памперсів, специфічних засобів гігієни; надання груп психологічної та юридичної підтримки протягом 2-х місяців; особистого асистента, який допоможе заповнити заяви для отримання гарантованого державного забезпечення ліками та гуманітарною допомогою. В рамках курсу проводиться відбір 50 сімей. В подальшому передбачено повторюваність проєкту кожні 3 місяці для нових учасників.

«Алея Героїв» та «Цифрові меморіали» – проєкти, що створили загальнонаціональну ініціативу з висадки дерев на честь загиблих Героїв, використовуючи технологію блокчейн та доповненої реальності. Передбачають створення цифрових пам’ятників для загиблих Героїв, доступних через мобільний додаток Bank of Memories. Головна мета роботи – створення єдиного простору спогадів, який наповнюватиметься за певними правилами та стандартами, а використання накопиченої інформації буде безкоштовне зручне та цікаве. Використовуючи накопичені данні громади можуть використовувати її для патріотичного виховання молоді, створення туристичних маршрутів, квестів та інтерактивних зон відпочинку.

Громадська організація «ІТ-кластер міста Хмельницького». У жовтні 2023 року підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Хмельницькою обласною радою та ГО «ІТ-кластер м. Хмельницького».Історія партнерства тривала з кінця 2022 року, а саме за сприяння Віолети Лабазюк налагоджено співпрацю між цієї ГО (вона об’єднує 9 ІТ-компаній) та ІТ-компанією «Marq» (штату Юта, США, керівник Оуен Фулер). Результати у 2023 році: впродовж року відбулася низка зустрічей на Хмельниччині, у ході яких представники Хмельницького Іт-кластеру презентували американській стороні свої проєкти, втілення яких у перспективі сприятиме соціально-економічному розвитку Хмельниччини.

Всеукраїнська благодійна організація «Українська Федерація Продовольчих Банків». У жовтні 2023 року підписаноМеморандум про взаєморозуміння та отримано ряд гуманітарних вантажів (зокрема інвалідних візків), які в подальшому передано для потреб 16 комунальних установ обласної ради сфери соціального захисту.

Благодійні організації «Благодійний фонд «Українська команда», «Doc4Ukraine» (Франція). Налагоджено співпрацю між Хмельницькою обласною радою та благодійними організаціями з метою надання гуманітарних вантажів для забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб, які проживають на Хмельниччині. Так, вказані партнери вже неодноразово передавали Центру надання гуманітарної допомоги різноманітний одяг, ковдри та продукти харчування в асортименті (овочеві та фруктові консерви, солодощі, фруктові пюре і соки для дітей).

Українська Платформа «Жінки в Бізнесі» створена з метою об’єднання жінок-підприємниць, лідерів та представниць жіночих бізнес асоціацій і змогла стати опорою та рушійною силою для розвитку й популяризації жіночого підприємництва в Україні. Ця платформа є потужним майданчиком для нових знайомств, розвитку та навчання, нетворкінгу, взаємної підтримки, обміну досвідом, генерування нових ідей, реалізації спільних проєктів та менторства. Співпраця з Українською Платформою «Жінки в Бізнесі» спрямована на підтримку мікро-, малого, середнього бізнесу на Хмельниччині. Так, у червні Віолета Лабазюк взяла участь у жіночому бізнес-форумі VinLadyFest у м. Вінниця; в серпні у м. Хмельницький відбувся практикум щодо ведення ефективних переговорів у кризові часи, на практиці відпрацьовано базові переговорні моделі. У вересні в м. Хмельницький проведено черговий такий Жіночий бізнес-форум.

Взаємодія з ветеранськими організаціями. Всеукраїнський діалог «Громади – ветеранам». У червні  Віолета Лабазюк разом представниками влади, бізнесу, громадського сектору обговорили питання актуалізації ефективної ветеранської політики для місцевої влади у ході заходу «Всеукраїнський діалог «Громади – ветеранам». Обговорено питання актуалізації ефективності ветеранської політики для місцевої влади. Учасники напрацьовували якнайбільше варіантів, аби підтримати захисників після повернення з фронту, допомогти їм із необхідною інформацією щодо соціальних гарантій та ветеранських послуг. Серед нагальних проблем ветеранів є забезпечення житлом, гарантоване забезпечення соціальними пакетами, перекваліфікація та працевлаштування, законодавче встановлення пільг, адаптація поранених з травмами кінцівок, безкоштовне протезування, соціальний супровід тощо.

Взаємодія в рамках міжнародних грантових проєктів. У квітні підписано Меморандум про взаєморозуміння між швейцарсько-українським проєктом «Згуртованість та регіональний розвиток України» UCORD, Агенцією регіонального розвитку області (АРР), Хмельницькою обласною радою і Хмельницькою обласною військовою адміністрацією – з метою налагодження тісної співпраці та консолідації зусиль, спрямованих на відновлення та розвиток області. Документом передбачається посилення інституційної спроможності Агенції регіонального розвитку задля активізації ролі АРР у відновленні громад та області, а також у плануванні проєктів місцевого і регіонального розвитку і розбудови АРР як майданчика для соціальної згуртованості та діалогу між громадянами, бізнесом та органами влади, зокрема, щодо розробки політик у сферах водопостачання, водовідведення й управління відходами, а також культури та креативних індустрій. Швейцарсько-український проєкт «Згуртованість та регіональний розвиток України» UCORD, який почав діяльність у грудні 2022 р., втілюється за підтримки швейцарської компанії NIRAS Sweden AB. Перша фаза проєкту триватиме до 2026 року. Метою проєкту UCORD є сприяння скоординованим діям з відновлення та злагодженого регіонального розвитку з боку громадян, бізнесу і органів влади, що у свою чергу покращує якість життя людей, зміцнює стійкість суспільства, мир та соціальну згуртованість в Україні. Проєкт реалізується через три компоненти: «Регіональний розвиток», «Розвиток потенціалу та екологічних послуг», «Соціальна згуртованість через культуру та залученість громадян». У своєму підході проєкт UCORD акцентує увагу на якісних змінах на регіональному рівні, які можуть бути досягнуті через підсилення інституційної спроможності Агенцій регіонального розвитку за прикладом успішного функціонування відповідних Європейських АРР.

Управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

У теперішніх умовах обласна рада має можливість працювати та залучати додатковий фінансовий ресурс за рахунок ефективного використання комунального майна, зокрема в частині орендних відносин. Завдяки прийнятим у 2023 році рішенням поповнився перелік орендарів ще одним закладом, який знайшов прихисток на теренах нашої області та розпочав свою роботу – обласний центр медико-соціальної експертизи (м. Краматорськ).

Протягом року 18 балансоутримувачів майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області надавали нежитлові приміщення в оренду. Орендодавцями було проведено 27 аукціонів, що збільшило можливість участі заінтересованих осіб, а також збільшити розмір орендної плати шляхом проведення аукціону, відповідно – збільшити обсяг надходжень до обласного бюджету від оренди комунального майна. Без проведення аукціонів передано в оренду бюджетним установам 18 об’єктів нерухомості.

Відповідно, нараховується 102 діючих договори оренди на загальну площу близько 34,7 тис. м2. Сума надходжень до обласного бюджету становила 6 148 тис. грн, що порівняно з 2022 роком більше на 650,5 тис. гривень.

З метою залучення додаткових джерел фінансування видатків обласного бюджету в 2023 році обласна рада проводила приватизацію об’єктів комунальної власності, що не використовувалися тривалий час або їх використання було збитковим для суб’єктів господарювання. Так, проведено два засідання аукціонної комісії, балансоутримувачами замовлено проведення оцінки об’єктів приватизації та отримано їх ринкову вартість. Було приватизовано чотири об’єкти (колишні склади КП «Облпаливо») та комплекс будівель Комунального закладу Хмельницької обласної ради «Дунаєвецький психоневрологічний інтернат». У результаті їх продажу обласною радою спрямовано до обласного бюджету понад 17,3 млн грн та сплачено до державного бюджету понад 3,4 млн грн ПДВ. До кінця року заплановано проведення ще одного аукціону.

Хмельницька обласна рада продовжує всебічну допомогу Збройним силам України в частині сприяння залучення об’єктів комунальної власності та рухомого майна для потреб оборони, допомоги у приведенні нерухомості до відповідного стану умов перебування і організаційних питань використання майна.

Протягом року в обласній раді розглянуто питання щодо користування природними ресурсами. У результаті прийнятих депутатами обласної ради рішень оголошено об’єкти природно-заповідного фонду – ботанічні пам’ятки природи місцевого значення «Клен театральний» та «Два платани» у м. Хмельницький та об’єкт природно-заповідного фонду – лісовий заказник місцевого значення «Барвінська криниця» загальною площею 20,5011 га на території Прибузького лісництва.

З метою покращення інфраструктури та надання якісних послуг населенню територіальних громад області за рішенням обласної ради безоплатно передано об’єкти нерухомого майна, земельні ділянки та індивідуально визначене майно. Зокрема Волочиській міській раді передано у власність автомобіль та генератор, Берездівській сільській раді – два об’єкти нерухомого майна, Красилівській міській раді, Теофіпольській селищній раді, Старокостянтинівській міській раді, Вовковинецькій селищній раді, Ізяславській міській раді, Деражнянській міській раді, Ярмолинецькій селищній раді, Слобідсько-Кульчієвецькій сільській раді, Староостропільській сільській раді – по одному генератору, Полонській міській раді – три генератори та Хмельницькій міській раді – апарат наркозний ШВЛ «Фаза 5 НР» та п’ять генераторів різної потужності. Також, Вовковинецькій селищній раді передано підручники в кількості 328 примірників, книги художні в кількості 8486 одиниць, Дунаєвецькій міській раді, Грицівській селищній раді, Ярмолинецькій селищній раді та Щиборівській сільській раді передано у комунальну власність земельні ділянки після приватизації об’єктів нерухомості.

Обласний гуманітарний центр. Суттєву допомогу надають місцеві волонтери через обласний гуманітарний штаб. Так, при Хмельницькій обласній раді діють два гуманітарні хаби. Перший з них працює на базі Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Старицького за адресою: м. Хмельницький, вулиця Соборна, 60. Саме тут, від початку повномасштабної війни, понад 70 тисяч переселенців отримали підтримку. Другий хаб працює над питанням формування та відвантаження гуманітарної допомоги, відповідно запитів органів місцевого самоврядування. Налагоджено співпрацю з Дніпропетровською, Донецькою, Київською, Миколаївською, Одеською, Полтавською, Сумською, Харківською, Херсонською та Чернігівською областями.

Молитовний сніданок до Дня Героїв України. Цей урочистий формат заходу зібрав представників різних територіальних громад, народних депутатів та депутатів обласної ради. Під гаслом «Сила Героїв – в молитві народу» присутні молилися за Перемогу та мир в Україні. Молитовний захід нагадав про важливість єдності для наближення Перемоги. Голова обласної ради закликала присутніх продовжувати підтримувати захисників та надавати допомогу Збройним силам України.

Суспільно-наукова платформа «Хрещення. Становлення. Перемога». Другий рік поспіль напередодні Дня Української Державності на теренах Хмельниччини відбувається ця платформа. Формат заходу вчергове об´єднав представників різних сфер життєдіяльності, адже єдність влади, громадянського суспільства і науки є запорукою успіху. Під час суспільно-наукової платформи розглянуто низку питань, які стосувались державотворення та участі Хмельниччини в цих процесах, закономірність посилення партнерства обласних рад.

Благодійний забіг «Братерство сталевих». У вересні організовано благодійний забіг «Братерство сталевих», аби зібрати кошти на потреби спецпризначенців. Воїни цього підрозділу виконують стратегічно важливі місії на усіх напрямах фронту та потужно нищать російських окупантів, відстоюючи територіальну цілісність та незалежність України. В день заходу на території дендрологічного парку «Поділля» зібралося майже 600 осіб для забігу на дистанції 2,5 км. Учасники заходу мали можливість ознайомитися зі зразками сучасної військової техніки. До забігу долучилися працівники виконавчого апарату обласної ради, обласної військової адміністрації, комунальних закладів обласної ради, військовослужбовці та волонтери. Всього було зібрано понад 93 тис. грн, які було перераховано підрозділу ЗСУ для придбання необхідних спеціальних засобів.

Круглий стіл на тему: «Актуальні питання організації соціального захисту населення та надання послуг органами місцевого самоврядування». Захід відбувся за ініціативи та організації Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Хмельницької обласної ради та обласної військової адміністрації, Міністерства соціальної політики України та за підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування». Так, з лютого 2022 року через Хмельниччину проїхали транзитом, отримавши в нашій області тимчасовий прихисток, майже 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Майже 80 тисяч ВПО отримали можливість проживати в територіальних громадах області. Лише в обласних комунальних закладах нині проживає 850 внутрішньо переміщених осіб та майже 2600 ВПО отримують додаткову підтримку у спеціалізованих комунальних закладах соціального спрямування. У ході заходу обговорено питання державної політики щодо організації соціального захисту населення та надання послуг органами місцевого самоврядування. Окреслено основні напрями, в яких планується формування соціальної політики.

Окремо звертаю увагу на діяльність, яка була проведена спільно з благодійним фондом сім’ї Лабазюк «Ми поруч».

Так, реалізовано низку благодійних проєктів на суму майже 20 млн грн, зокрема:

1) підтримка ЗСУ: закупівля, ремонт та обслуговування автомобільної техніки, безпілотних літальних апаратів Mavic та Autel, супутникових модемів Starlink, зарядних станцій EcoFlow, приладів та камер нічного бачення, медикаментів та іншої необхідної амуніції, одягу та взуття для військових з Хмельниччини, сезонної гуми для авто, передача укомплектованого за новітніми стандартами автомобіля для батальйону ППО Хмельниччини, облаштування в м. Хмельницький спортзалу для ветеранів російсько-української війни;

2) капітальний ремонт палати педіатричного відділення №3 Хмельницької обласної дитячої лікарні та придбання нового медичного обладнання; благоустрій території дитячого відділення Волочиської багатопрофільної лікарні; передача сертифікатів на ремонт хірургічного та педіатричного відділень Теофіпольської багатопрофільної лікарні; облаштування дитячих майданчиків на території окремих громад;

3) підтримка внутрішньо переміщених осіб продуктовими наборами;

4) функціонування оздоровчо-патріотичного табору «Есо-life 3бруч» для дітей військовослужбовців ЗСУ, які мешкають в громадах, де працює благодійний фонд. За цей час майже 4 тисячі дітей пройшли оздоровлення.

5) будівництво та підготовка до освячення каплиці святого Юрія Переможця на території одного з військових формувань м.Хмельницького, камінь на спорудження якого кілька років тому було закладено капеланами.

У наступному 2024 році пріоритетними залишатимуться такі напрями:

  • підтримка підрозділів Збройних сил України;
  • підтримка внутрішньо переміщених осіб;
  • підтримка волонтерського руху;
  • розвиток обласних комунальних закладів;
  • розвиток міжрегіонального співробітництва, залучення іноземної гуманітарної допомоги.

Дякую депутатському корпусу та виконавчому апарату обласної ради, керівникам усіх територіальних громад області за злагоджену і ефективну роботу. Обласна рада восьмого скликання вкотре довела свою дієздатність, компетентність та професіоналізм, не зважаючи на виклики, пов’язані з воєнним станом у країні.

Нині головне завдання для обласної ради та кожного з нас щоденно робити усе необхідне, аби наблизити перемогу: усіляко підтримувати підрозділи Збройних сил України, розвивати волонтерський рух, опікуватися внутрішньо переміщеними особами, донатити, надавати допомогу потерпілим регіонам тощо.

Ми й надалі будемо продовжувати роботу з підтримки об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, сприятимемо їх подальшому розвитку. Усвідомлюємо, що значних капіталовкладень потребують окремі обласні комунальні заклади освіти, соціальної сфери та галузі охорони здоров’я.Переконана, що і надалі будемо консолідовано працювати для жителів Хмельниччини, адже після нашої перемоги багато питань потребуватимуть прийняття швидких рішень та конкретних дій, спрямованих на вирішення найважливіших питань соціально-економічного розвитку області, – підсумувала звіт голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк.


PR
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook