Новини
Події

Форум, присвячений гастрономічній історії Поділля, відбувся у Хмельницькому (ВІДЕО)

У Хмельницькому відбувся перший академічно-практичний форум «Гастрономічна історія Поділля: від родинних рецептів та нотаток – до мови архівних документів». Захід спрямований на розвиток української культури через відновлення та популяризацію народної кухні.

Я впевнена, що після того, як ми сьогодні проведемо резолюцію, у нас будуть фактично гарні гастротури, освітні програми поповняться новими предметами, і ми будемо мати прекрасне видання Державного архіву області зі 100 рецептами прекрасної української кухні, подільської, – прокоментувала директорка Державного архіву Хмельницької області Катерина Бурдуваліс.  

Над організацією форуму працювали діячі Державного архіву області за підтримки Хмельницької ОВА, департаменту освіти і науки та Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій. На розробку проєкту дослідники витратили щонайменше пів року, після чого змогли відновити забуті та колоритні рецепти Поділля.

На сьогодні, я вважаю, українська кухня недооцінена. І багато наших ресторанних закладів, починаючи з 2000-х років, базувалися практично на італійській, японській кухнях, – наголосив власник ресторанної мережі Валентин Гакало.

Дослідження гастрономічної історії Поділля розкрило уявлення про розмаїття української кухні. Вдалося знайти оригінальні рецепти відомих страв і дізнатися про зовсім забуті і невідомі українцям. Навіть більше, фахівці дослідили не тільки еволюцію їжі, а й сервірування українського столу.

Завжди аристократичні родини на Поділлі при сервіруванні використовували не тільки європейську порцеляну, а обов’язково українську. Це була ознака гарного смаку, гарного тону – мати власну локальну порцеляну, – поділився дослідник української кухні Дмитро Сікорський.

Презентувати стародавні рецепти Поділля будуть щотижня на офіційному сайті Державного архіву Хмельницької області. Тому кожен зможе збагатити свій святковий стіл колоритними українськими стравами.

Фото: Хмельницька ОВА

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook