Новини
Духовність

У Кам’янці пошкодили різдвяний вертеп

Невідомі зловмисники пошкодили різдвяний вертеп, облаштований у центрі міста Кам’янця-Подільського. Декілька фігур з вертепу залишилися без голів. У Духовній раді Церков Кам’янця-Подільського засудили цей акт вандалізму.

Ми з сумом дізналися, що у ніч з 17 на 18 грудня було пошкоджено різдвяний вертеп у центрі міста. Духовна рада засуджує цей акт вандалізму та закликає молитися про покаяння та навернення для тих, які це зробили. Вважаємо, що цей інцидент є також наслідком розпалення міжконфесійної ворожнечі та хвилі антихристиянських настроїв останніми роками у нашому місті, які перейшли з рівня дописів у соцмережах до реальних дій, – йдеться у заяві Духовної ради.

На думку представників Духовної ради, такий випадок вандалізму щодо символу одного з головних християнських свят свідчить «про моральний занепад і зникнення цінностей серед підростаючого покоління та молоді».

Тому закликаємо до конкретних кроків у галузі виховання та освіти, зокрема повернення курсів «християнської етики» та виховних годин на тему духовності. Тільки спільними та узгодженими зусиллями Церков, влади та громадських організацій ми можемо повернути Кам’янцю статус «Духовної Столиці Поділля» та не допустити повторення подібних випадків у майбутньому, – наголосили у Духовній раді.

Інцидент прокоментував для CREDO єпископ Леон Дубравський, ординарій Кам’янець-Подільський:

Я не знаю, хто що хотів цим виразити. Чим завинили звичайні гіпсові фігурки? Курія дієцезії, як уже стало звично, надала їх мерії для традиційного різдвяного вертепу: 12 фігурок — Ісус, Марія, Йосиф, королі… Хотіли, щоб гарно було в місті. Минулого року вертеп стояв без проблем.

Чому таке відбувається? Сьогодні в міській раді я про це говорив. По понеділках о 9:00 у нас відбувається екуменічна молитва за Україну. Я сказав: це свідчення того,  на мою думку, що ми, суспільство, сьогодні мало займаємося людиною. Ми займаємося різними справами — політичними, іншими; але не займаємося дітьми і молоддю. Стало поширеним говорити, що «діти мають усі права»; але забули, що батьки також мають права, а діти також мають обов’язки. Їм же сьогодні звідусіль кажуть: «Ви маєте права, ви можете!» — і це небезпека.

Сім’ї сьогодні мусять собі відповісти за те, що діється. Адже ті, хто це зробив, — це чиїсь діти! Яким же було виховання цих дітей? Батьки повинні замислитися, чому так сталося. Звісно, буде розслідування, мерія написала заяву до поліції; але цим справа не закінчується.

У соцмережах показали ближче, як виглядають потрощені фігури та повідомили, що “комунальники взялися за реставрацію та заміну скульптур, а поліція зʼясовує обставини події, адже на місці встановлено камери відеоспостереження”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook