Новини
Інфраструктура

Тисячу світильників за 4 мільйони планує закупити Хмельницька АЕС

Пропозиції на участь у тендері «Світильники в асортименті від ВП ХАЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» можна подавати ще дванадцять днів.

 Як вказано на сайті Української універсальної біржі, вартість освітлювальних пристроїв заявлена на рівні 4,046 мільйона гривень. Розмір мінімального кроку пониження ціни – 20,23 тисячі або 0,5% вартості. Аукціон відбудеться 10 січня.

Хмельницька атомна станція має намір закупити 493 стельових світлодіодних світильників ПСС 40-8 (або еквівалент), 50 – ПСС 40-14, 30 – ПСС 60-6 тощо. Всього атомна планує придбати близько тисячі «лампочок» (1054 штуки), які обійдуться в середньому по чотири тисячі гривень за одну.

За таку ціну, зрозуміло, світильники мають бути якісними – не менше 100 тисяч годин роботи відповідно до «Технічної специфікації до предмета закупівлі». Якщо перерахувати, то вийде понад одинадцять років неперервного світіння. Тобто в найближче десятиліття подібних повторних закупівель не варто очікувати.

Хмельницька АЕС, розташована в місті Нетішин, має два ядерні реактори ВВЕР-1000 загальною потужністю 2000 МВт. За проєктом на станції мали працювати чотири водо-водяні реактори.

17 грудня 2023 року, в Міненерго України, президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман, підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока № 5 Хмельницької АЕС, який будуватиметься за американською технологією АР1000.

«Таких реакторів не було в Україні, їх немає на пострадянському просторі, поки немає в Європі. Це – одна з найпрогресивніших технологій в атомній енергетиці, яка дає можливість підтримувати системи безпеки атомних станцій навіть у разі блекаутів і відсутності дизель-генераторів або інших систем живлення», – підкреслив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook