Новини
Інфраструктура

В одній з громад Шепетівщини навчальні заклади перевели на альтернативне паливо

З восьми шкіл у Берездівській сільській громаді на Шепетівщині лише одну опалюють газом. Інші сім перевели на альтернативне паливо – дрова. Їх отримують завдяки подрібнювачу, який отримали в рамках проєкту “Вирощування енергетичних культур, як складова енергонезалежності громад“.

За словами Берездівського сільського голови Віктора Васьківського, зараз цей прилад використовують не часто.

Подрібнюємо гілки обрізаних дерев. Тріскою опалюємо навчальні заклади. Згодом так різатимемо енергетичні культури.

Аби й надалі забезпечувати навчальні заклади альтернативним паливом, у громаді висаджують саджанці енергетичних культур. Живці, які з них отримають, планують посадити ще на шести гектарах землі.

Так плануємо забезпечувати власним паливом, зокрема школи. Вони найбільші споживачі теплоенергії в громаді, – пояснює Віктор Васьківський.

Та додає: опалення шкіл газом коштує громаді надто дорого, особливо зважаючи на те, що він щороку дорожчає.

Крім того, у громаді готують проєкт, згідно з яким планують встановити на амбулаторії сонячні панелі, аби й таким чином зменшити витрати.

Як пояснив голова громадської організації “Хмельницький енергетичний кластер” Степан Кушнір, громадам важливо бути енергетично незалежними, зокрема, в умовах війни:

Починати потрібно з аналізу можливостей зменшення використання. Другий момент – використовувати ту енергію, ті енергоресурси, які ми можемо локально знайти і з якими ми можемо не залежати від зовнішніх факторів. Альтернативі джерела – це екологічно, сучасно. Це говорить про те, що у вас є безпекове рішення.

Детальніше – у сюжеті Суспільного.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook