Новини
Суспільство

Виплати, житло, робота: яких змін чекати ВПО у 2024 році

Першочерговими для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), як і раніше, залишаються потреби у винаймі або придбанні житла, отриманні грошових виплат та працевлаштуванні. Яких змін чекати у наступному, 2024 році внутрішньо переміщеним особам, розповідаємо.

Грошові виплати

Внутрішньо переміщені особи, які отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року автоматично продовжено виплати ще на пів року – до кінця січня 2024-го.

У зв’язку з тим, що частина ВПО з 1 лютого 2024 року не отримуватимуть виплати, Мінсоцполітики розробило проєкт постанови про продовження виплат.

Нагадаємо, допомога для громадян, які мають статус внутрішньо переміщених осіб і проживають в Україні, становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень
  • для інших осіб – 2 тисячі гривень

Отримувати гроші можна 15 та 28 числа кожного місяця.

Виплати не продовжуватимуть тим, хто:

  • перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин (обґрунтованими вважаються службові відрядження, стажування, лікування або реабілітація, догляд за хворою дитиною, оздоровлення дитини тощо);
  • повернувся до покинутого місця проживання;
  • відбуває покарання або засуджений за колабораціонізм.

Виплати продовжуються автоматично, додатково нічого робити не потрібно.

Не всі ВПО змогли інтегруватись у громади, а родини з маленькими дітьми чи особами з інвалідністю та ті, які проживають у зоні бойових дій, не мають можливості віддавати дітей в садочки. Крім того, школи у таких регіонах здебільшого працюють лише дистанційно, а це суттєво впливає на можливість членів родин працевлаштуватись, наголошують у Мінсоцполітики. Тому пропонується продовжити виплати для пенсіонерів-переселенців та тих ВПО, які не мають можливості працевлаштуватися з об’єктивних причин. Такі ВПО також можуть отримувати соціальні послуги з догляду за дітьми – муніципальна няня.

Передбачається стимулювання працездатних членів таких родин шукати роботу, звертатись за грантовими програмами для започаткування власної справи, проходити навчання тощо.

З огляду на вищезазначене, механізм виплат поєднається з іншими механізмами підтримки родин, щоб вони врешті змогли інтегруватись у нові громади.

Також пропонується переглянути призначення допомоги малозабезпеченим, щоб нею могли користуватися ті сім’ї, які опинилися у ризику бідності.

Допомога для ВПО буде продовжена автоматично ще на пів року, якщо в родині є:

  • діти з інвалідністю
  • особи, які доглядають за особою з інвалідністю
  • особи пенсійного віку
  • які мають трьох і більше дітей віком до 18 років
  • неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника
  • якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 4 прожиткові мінімуми (10 356 грн).

Кому з ВПО скасують виплати у 2024 році

Згідно з постановою Міністерства соціальної політики, грошові виплати скасують людям, чий матеріальний стан дозволяє здійснювати суттєві покупки та робити інвестиції.

Скасують виплати ВПО у 2024 році громадянам, які:

  • придбали земельну квартиру, будинок чи ділянку на суму понад 100 тисяч гривень (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • придбали новий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років (крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби ЗСУ);
  • мають власне житло площею понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї на територіях, де не ведуться активні (можливі) бойові дії або які не є окупованими;
  • придбали іноземну валюту на загальну суму понад 100 тисяч гривень (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали;
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти на загальну суму понад 100 тисяч гривень.

Якщо за результатами перевірки ВПО через державні реєстри буде ухвалене рішення про припинення грошової допомоги, особу буде повідомлено електронною поштою, телефонним дзвінком чи засобами електронного сповіщення Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС).

Працевлаштування

Суттєвим чинником для можливості ВПО працевлаштуватися є бажання та можливість роботодавців надавати робочі місця внутрішньо переміщеним особам.

27 грудня Кабмін прийняв рішення збільшити строки надання та розміри компенсації роботодавцям витрат на зарплату за працевлаштування ВПО та внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю

Заплановано збільшити загальну тривалість надання компенсації витрат роботодавцю:

  • до 3 місяців – за працевлаштування ВПО;
  • до 6 місяців – за працевлаштування ВПО з-поміж осіб з інвалідністю.

Розмір компенсацій також зміниться – його «прив’язали» до розміру мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2024 року зросте до 7 100 грн, а з 1 квітня 2024 року – до 8 000 грн.

Відтак з наступного року роботодавець отримає право на компенсацію:

  • до 24 тисяч гривень – за кожну працевлаштовану внутрішньо переміщену особу;
  • до 48 тисяч гривень – за кожну новоприйняту внутрішньо переміщену особу з-поміж осіб з інвалідністю.

Орієнтовно, повідомили на сайті Мінекономіки, на реалізацію програми на 2024 рік передбачено 350 мільйонів гривень.

Житло

У своїх попередніх публікаціях ми писали про внутрішньо переміщених осіб, які вже придбали житло у громадах, в яких оселилися. Зокрема, у Новодунаєвецькій громаді так вчинили внутрішньо переміщені особи, які переїхали з Київщини і не мають куди повертатися, оскільки їхнє житло було знищене на початку повномасштабного. Більшість же ВПО або не мають коштів на придбання житла, або мають їх недостатньо. Для таких в Україні продовжує діяти програма пільгових кредитів. Як зазначають у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, за період реалізації цієї програми вже надано 650 кредитів на загальну суму 902,3 млн гривень.

Програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізується Мінреінтеграції та Держмолодьжитлом за фінансової підтримки Уряду Німеччини, що надав грант через німецький державний банк розвитку KfW.

У межах реалізації програми проведено 15 рандомних відборів на отримання пільгових іпотечних кредитів. Переможці отримують змогу придбати житло у кредит за найнижчою в Україні ставкою 3% на рік. Кредити надаються на строк до 30 років із початковим внеском від 6% вартості житла. Зареєструватися для участі у програмі можна через портал Дія або в регіональних управліннях Держмолодьжитла. Докладна інформація щодо умов – за посиланням.

Також внутрішньо переміщені особи можуть скористатися програмою пільгового іпотечного кредитування єОселя. З жовтня 2022 року цією програмою скористалися понад 4 тисячі українських родин, загальна сума виданих іпотек перевищила 6 мільярдів гривень. 3 1 серпня 2023 року на забезпечення доступним іпотечним кредитуванням можуть претендувати, в тому числі внутрішньо переміщені особи.

Станом на 23 жовтня правом на отримання доступного іпотечного кредиту на житло скористалися 19 сімей з-поміж ВПО. Кількість заявок від переселенців поступово зростає, – зазначають у МінРеінтеграції.

Відповідно до умов Програми ВПО мають змогу придбати житло на вигідних умовах. А саме на строк до 20 років під фіксовану відсоткову ставку 7% річних у гривні на весь період кредиту.

Предметом іпотеки за Програмою можуть бути майнові права на:

  • житло, що будується в акредитованих уповноваженими субʼєктами (банками) обʼєктах;
  • зареєстроване відповідно до законодавства житло, розташоване у багатоквартирних будинках, прийнятих в експлуатацію не раніше ніж за 3 роки до дати укладення кредитного договору.

Докладніше з умовами Програми можна ознайомитися за посиланням.

Цей матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook