Новини
Суспільство

У Хмельницькому облаштують два місця для занурення на Водохреще

Цьогоріч в Україні вперше відзначатимуть Водохреще за новоюліанським календарем – 6 січня. Головний символ свята – вода. Її освячують у церквах та вважають, що у цей день вона набуває цілющих властивостей. У Хмельницькому місця для занурення у воду традиційно облаштують на обох берегах річки Південний Буг.

Вода освячується двічі на рік. Перший раз – 5 січня, у переддень Богоявлення Господнього. І вода освячується власне 6 січня після святкової літургії в сам день Богоявлення Господнього. Така є думка у народі, що вода з різними силами, вода є різних складових характеристик. Це не є правильна точка зору, тому що вода великого освячення – ранішня, як ми кажемо, і вечірня – вона однакова, – прокоментував архімандрит ПЦУ, військовий капелан ЗСУ Даниїл Тарнавський.

Також у цей день освячення відбуваються і на водоймах. Багато хто вважає, що такий обряд очищує душу та заряджає тіло здоров’ям.

Церква Христова не заохочує такої традиції, але якщо є така традиція, де люди занурюються у воду богоявленську, я вважаю і переконаний в тому, що нічого поганого в цьому немає. Жодним чином фізична складова води не змиває духовну складову з людини. Але коли людина приходить і з вірою пірнає, і вірить у те, що Господь їй подає зцілення, то, звичайно, віра творить великі дива, – додав Даниїл Тарнавський.

Традиційно напередодні свята у Хмельницькому облаштують місця для пірнання. Цьогоріч – це лівий та правий берег Південного Богу, біля аварійно-рятувальної служби та ДЮСШ №3.

По обидва береги річки Південний Буг будуть облаштовані намети, де перебуватимуть чергові працівники ДСНС, а також бригади медичних працівників. В наметі хмельничани, які прийдуть зануритись у воду, зможуть переодягтися, в разі необхідності отримати першу медичну допомогу, зігрітися, – зазначила Ірина Бачинська, начальниця управління організаційно-інформаційної роботи та контролю ХМР.

Хмельничан, які мають бажання зануритись у воду, закликають робити це лише у спеціально відведених місцях – задля їхньої ж безпеки. У суботу чергові пункти на Південному Бузі працюватимуть з 7 до 19 години.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook