Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому продовжують ліквідовувати наслідки ракетної атаки

Побиті ударною хвилею внаслідок ракетної атаки вікна оновлюють у під’їздах та навчальному закладі у Хмельницькій громаді. Про пошкодження помешкань у багатоповерхівках та приватних будинках люди поки не повідомляли.

Олег Куц переїхав зі Слов’янська на Донеччині через війну. У понеділок під час ранкової повітряної атаки у будинку, де він живе із сім’єю, у під’їзді вибило вікна. У квартирі вони вціліли.

Приїхали сюди, бо тікали від цього ж. А тепер не знаєш, куди тікати. Під час атаки у нас двері відчинило, вікна відчинило, у ванній вирвало вентиляційну решітку. Донька вискочила, вийшла в коридор, коли вибухи почалися, а я продовжував за шафою сидіти. Але потім, коли добре бабахнуло, тоді вже і я вискочив у коридор в будинку. Тут вже люди, сусіди, сиділи, – розповів журналістам Суспільного чоловік.

У під’їздах кількох будинків Хмельницької громади комунальники склять вікна, пошкоджені 8 січня під час російської атаки, розповідає заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок. За його словами, таких вікон у місцях загального користування – п’ятнадцять.

Спочатку забили плівкою та зробили заміри скла, а потім почали вставляти цілі шибки, каже працівник комунального підприємства Віктор Мостицький:

“У цьому будинку вибитих вікон не багато. Вибиті вікна є ще у сусідніх будинках. Плануємо за день, якщо все буде добре і тихо, усі вікна засклити”.

Скло комунальникам повернуть з резерву міської ради. Про пошкодження помешкань у багатоповерхівках та приватних будинках повідомлень владі не надходило. Але якщо такі пошкодження є, то, за словами Василя Новачка, людям потрібно звертатися в управління цивільного захисту міської ради за телефонами: 76-54-00, 76-47-20.

Це для складання акту та розв’язання питання щодо подальшої можливості відшкодування. Люди подають на “Дію” повідомлення, після чого комісія Хмельницької міської ради приходить, обстежує, видає акт, рахує збиток. І, відповідно, після того держава призначає грошову компенсацію. Є ще інший варіант, коли люди самостійно відновлюють, а за кошти Хмельницької міської ради потім надається грошова допомога для часткової компенсації. Але у будь-якому випадку пошкодження має зафіксувати комісія, – каже посадовець.

Склять вікна й у навчальному закладі, який зачепила ударна хвиля під час атаки Росії, розповідає його директор Василь Селізар. У них пошкоджено дванадцять вікон. У дерев’яних вибило подвійне скло. У день атаки їх закрили плівкою, а наступного дня працівники почали вирізати та встановлювати нове скло.

Пошкоджено у нас десять дерев’яних конструкцій та два вікна металопластикові. Мороз дуже сильний сьогодні, тому просто залишити отак, щоб воно було не реставроване, або чекати, поки нам виготовлять нові, наприклад, металопластикові вікна, не можна.Тож ми власними силами вирішили засклити вікна, тим паче маємо запас скла, – прокоментував керівник навчального закладу.

Нагадаємо, вранці понеділка росіяни вкотре обстріляли Україну ракетами різних типів. За словами військових, чимало ракет під час атаки летіло на Хмельниччину. Звуки вибухів пролунали у трьох містах області. Загинуло внаслідок ворожого обстрілу троє осіб, двоє тримали поранення.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook