Новини
Культура

Камʼянчанки популяризують українську культуру в Німеччині

У вихідні в місті Падерборн (земля Північний Рейн Вестфалія, Німеччина) можна було побачити українські традиції – колядування, щедрування та «водіння кози». До команди організаторів долучилися мешканки Кам’янця-Подільського, що на Хмельниччині, Ульяна Мельник та Оксана Сімашкевич.

Дійство, влаштоване кількома громадськими організаціями, у часі співпало з німецьким святом трьох королів — Dreikönigstad. У цей день діти в Німеччині ходять по домівках в образах трьох біблійних царів — Каспара, Бальтазара і Мельхіора співають колядки та просять за це винагороду. Українські зимові традиції, у поєднанні зі святом трьох королів, презентували Ukrainisch-Deutsche Freundschaft e.V., Biohaus-Stiftung für Umwelt und Gerechtigkeit та Ukraine Hilfe Paderborn e.V.

Навіть дощ не став на заваді планам. Почалося все святковою ходою з колядками у центрі міста до головної площі. Вже там було розігране дійство, яке включало вертеп, колядки, щедрівки, пісню трьох королів та традицію водіння кози. Згодом містерію можна було побачити на другій найбільшій площі міста.

Дійство супроводжувалось поясненнями німецькою мовою. Глядачі почули український «Щедрик» Миколи Леонтовича та «Тиху ніч» Франца Грубера. Українська громада потішила й співами німецькою — виконали традиційні пісні «Stille Nacht» та «Heilige drei Кönige».

Камʼянчанка Ульяна Мельник ділиться своїми враженнями від участі у дійстві: «В одному місці зібралися ініціативні та веселі люди, у яких була спільна мета: познайомити з українською культурою, показати наші звичаї та традиції, зібрати кошти на допомогу ЗСУ, наголошувати на тому, що війна в Україні досі триває».

На заході було зібрано 460 євро. Вони підуть на обігрівачі для українських військових.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook