Новини
Культура

Казкові звірі Марії Примаченко стали експонатами виставки у Хмельницькому (ФОТО)

Крафтові іграшки, створені місцевою майстринею Оленою Панчук за мотивами творчості всесвітньовідомої української художниці Марії Примаченко, від сьогодні можна побачити в експозиції Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв.

«Грибоїд», «Дика овечка», «Синій бик» та ще тринадцять ексклюзивних іграшок – творів дійсно самобутньої майстрині, подолянки Олени Панчук – склали нову виставку в приміщенні обласного центру культури.

Як зазначає сама авторка, любов до творення прекрасного й цікавого у неї проявилась з дитинства, але потужним каталізатором для нарощення масштабів творення стало повномасштабне вторгнення.

Потяг до творення був надзвичайний, але відверто не могла ніяк для зрозуміти що саме хочу роботи. Свої акценти розставила війна. Вона дала розуміння, що відкладати «на потім» даремна справа, потрібно просто робити те, що дійсно до душі! – зазначає майстриня.

Плюшеві іграшки повертають гостей виставки не тільки у дитинство, вони занурюють у казку, яку на своїх наївних живописних полотнах лишила у спадок культова авторка диво-звірів Марії Примаченко.

Як зауважує пані Панчук, її діяльність зі створення іграшок за мотивами творчості художниці розпочалась з переглянутого у мережі відео, в якому ще одна майстриня показувала пошиття подібної іграшки. Так розпочався цикл іменитих творів вже самої Олени.

Іграшки, їх пошиття є більш терапевтичними, ніж освітнім. Це заняття допомагає мені зменшити тривожність під час сирен. А ще – захистити внутрішню дитину – свою і своєї дитини – здатність радіти життю, створювати красу, – підкреслює Олена.

Варто зазначити, що Олена Панчук активно долучалась до волонтерської діяльності Хмельницького обласного художнього музею з перших місяців великої війни. Майстриня на безоплатній основі зі своїми матеріалами й викройками створювала з дітками та дорослими міста та вимушеними гостями Хмельницького іграшки, які слугували терапією й відволікали від жахів щодення.

Вже з лютого минулого року Олена Панчук уклала офіційні договірні відносини з правонаступниками спадку Примаченко й створює іграшки з дозволу використання сюжетів художниці.

Кумедне «бавовнятко», зубата щука, мрійливі птахи – ці та інші дива любові до мистецтва в собі можна побачити у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв протягом двох тижнів.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook