Новини
Культура

Меморіальну виставку робіт Надії Сіренької відкрили у Хмельницькому (ФОТО)

Художниця, викладачка й наставниця плеяди знаних мистців нашого міста Надія Сіренька в січні минулого року пішла у засвіти. Колеги та вихованці пані Надії об’єднали зусилля й створили пам’ятну виставку з творів художниці та її учнів.

Напередодні в гостинній виставковій залі Хмельницької художньої школи відбувся вернісаж подільської мисткині Надії Сіренької та семи її учнів та учениць.

Сама художниця  народилась і виросла у Летичеві. У 1973 році юна випускниця Ашхабадського художнього училища ім. Шота Руставелі прийшла працювати до дитячої художньої школи міста Хмельницький, де залишилася на пів століття.

В межах виставки наразі представлена невелика кількість оригінальних творів пані Сіренької. Впродовж життя авторка активно дарувала свої роботи, а іноді вони ставали рятівними для неї самої. Тож для експозиції полотна мисткині збирали у знайомих, друзів художниці та місцевих колекціонерів.

Як зазначила модераторка заходу – мистецтвознавиця Людмила Рожко-Павленко – в сюжетах художниці привалює природа, її різноманіття, явна й прихована краса. Художниця завжди прагнула повернутися до батьківської хати, у лоно природи й натхнення.

У Хмельницькому я гину. Мені потрібно бачити небо над собою. Я живу в центрі міста на першому поверсі і там не так, як на Виставці: подивився з горбочка – і видно небо. Можливо, якби я жила десь у селі, то я б не малювала. Я б ходила в ліс по гриби. Але я живу в місті і мені цього не вистачає, – говорила художниця. 

На картинах пані Сіренької – дерева, звивисті гілки яких простягаються високо в небо. Проте небо з робіт художниці зникло в одну мить, коли в її житті сталась особиста трагедія – загибель єдиного сина. Тож разом з ним сюжети її картин покинула і небесна блакить.

Надія Андріївна в своїй творчості була до себе надзвичайно вибагливою і прискіпливою до того, що є предметом її художнього дослідження. Як правило, це світ живої природи: ліс з його могутніми деревами і розгалуженими кущами, з тендітними лісовими мешканцями – дикими звірами і співочими птахами, дарунки садів і ланів, які вона делікатно вплітає в мереживну канву, утворену пагонами, листям, травами. Все це має таку глибоку філософську наповненість, що кожен твір – одкровення, спогад, нагадування, пророцтво, – зазначає Людмила Рожко-Павленко.

Унікальний дар художниці віднайти талант в дітях та дати йому розквітнули подарували нашому місту знаних митців: Святослава Франка, Марину Канюк (Роздойма), Андрія Полозова та молодої художниці Яни Кучеренко. Ще одним знаним випускником пані Надії був хмельничанин, Герой України Вадим Ангел, який загинув, захищаючи Україну, у червні 2022. Як зауважують знайомі художниці, ця втрата стала каталізатором давньої хвороби Надії Сіренької, що врешті-решт забрала її життя.

Фантастичним вмінням дарувати впевненість своїм учням в обранні єдино вірного шляху – шляху мистецтва – вирізнялась з-поміж багатьох саме Надія Сіренька. Представлена експозиція водночас демонструє кожну мистецьку особистість в її самобутності. І водночас, окидаючи оком твори митців, можна помітити тонкі об’єднуючі мотиви, що, мов гілки, тягнуться з міцного стовбуру артспадку Надії Сіренької – свободи у промові мистецької душі.  

Виставку можна переглянути у виставковій залі Хмельницької художньої школи.

Нагадаємо, у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв наразі триває виставка крафтових іграшок, створених майстринею Оленою Панчук за мотивами творчості української художниці Марії Примаченко.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook