Новини
Інфраструктура

За 28,5 мільйона гривень у Хмельницькому утеплюють ліцей

У хмельницькому ліцеї №2 тривають роботи з утеплення фасаду. Капітальний ремонт розпочався ще у листопаді минулого року. Кошти на термомодернізацію навчального закладу виділили з бюджету громади.

Ми дуже потребували тепла у закладі, тому що утримувати температуру відповідно до санітарних норм було дуже важко. Школа розташована на “розі вітрів”, на височині, і ми хотіли тепла. Тому звернулися у 2018 році до засновника про таку потребу. Нас поставили в план, нашу школу, і, попри воєнний стан, обіцянки і плани здійснені, – розповідає директорка ліцею №2 Інна Мігунова.

Підрядники почали працювати тут у листопаді минулого року. З того часу утеплили 1200 квадратних метрів фасаду будівлі з понад 3000. Використовують мінвату товщиною 150 мм, а ось цоколь утеплюють піносклом завтовшки 80 мм.

На сьогодні температура в закладі освіти відповідає нормам – 18-23 градуси в кожній аудиторії. Ми маємо можливість провітрювати приміщення, ви бачите, є відкриті вікна, що нас не тішить. За допомогою вентиляційної системи плануємо відрегулювати це і не будемо вже відкривати вікну, будемо економити. Енергоносії – це теж дуже важливо. Раніше було важко, були аудиторії, де температура у вітряну холодну погоду могла падати до 10 градусів, і ми вимушенні були обігрівати аудиторію, – зазначає Інна Мігунова.

Утеплює школу Хмельницька фірма-Підрядник. 28,5 мільйона гривень на термомодернізацію навчального закладу виділили з бюджету Хмельницької громади. Також на території школи встановили горизонтальний та вертикальний підйомники для дітей з особливими освітніми потребами.

В нашому закладі була велика потреба утворити умови для батьків, які очікують дітей після уроків і під час занять гуртків та курсів. Тому виникла ідея на ганку, який був відкритим і продувався вітром, утворити зали очікування для батьків. І в результаті проведених робіт понад 58 квадратних метрів тепер у розпорядженні батьків, де вони зможуть в теплі у будь-яку пору року очікувати своїх діток після уроків, після гуртків, після занять у школі мистецтва, – каже директорка ліцею.

Капітальний ремонт зробили і в укриті. За словами Інни Мігунової, раніше це приміщення було в аварійному стані.

Зроблені великі роботи з відновлення цього приміщення, розвалені аварійні простінки, укріплені простінки, зробили стяжку підлоги, поштукатурили і пошпаклювали стіни. Найголовніше, що це приміщення має притяжну і витяжну вентиляцію, воно є комфортним для перебування великої кількості людей, тут комфортна температура, комфортне повітря, є місця для сидіння, для учнів для всіх, приміщення обладнане аварійним світлом, є туалет і водопровідна вода, – поділилася здобутками Інна Мігунова.

Ті кімнати, які раніше використовували як укриття, могли вмістити 450 дітей. Нині всі учні, а їх в ліцяї близько тисячі, мають змогу навчатись в офлайн-форматі.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook