Новини
Бізнес

Експорт зернових з Хмельниччини впав на чверть

Експорт товарів з Поділля за одинадцять місяців торік становив 706,5 мільйона доларів, що на 0,8% більше, ніж за січень-листопад позаминулого року. Імпорт натомість знизився на 5,8% до 603,7 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 102,9 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,17 (у позаторішньому січні-листопаді – 1,09).

Понад третину експорту Хмельниччини – 36,9% від загального обсягу – становили продукти рослинного походження. Їх вивезено на 261,1 мільйона. Щоправда, це на 24,9% менше, ніж за одинадцять місяців позаторік.

Скажімо, експорт зернових культур становив 171,7 мільйона, що на 24,8% менше, ніж у 2022-му за відповідний період. Фактично за два воєнні роки вивіз подільського збіжжя зменшився майже вдвічі.

Щоправда, маємо і стрімке зростання за окремими групами товарів. Скажімо, алкогольні і безалкогольні напої та оцет ми експортували на 28,6 мільйона, що в майже 1,5 раза більше, ніж у позаторішньому січні-листопаді.

Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 34 мільйони проти 10,8 мільйона за одинадцять місяців 2022 року.

Падіння в товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед становило майже чверть. Продукції експортовано на 23,7 мільйона.

Значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, торік також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 53,1 мільйона, що на 12,6% менше, ніж позаторік. Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 115 країн світу.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook