Новини
Культура

Виставку про надію відкрили у хмельницькому музеї (ФОТО)

«HOPE», що в перекладі з англійської означає «надія» – назва нової фотоекспозиції, яка відкрилась напередодні у музеї-студії фотомистецтва. Нова виставка презентує два погляди на світове щодення – мирне та воєнне. Так, на осуд шанувальників мистецтва моменту свої твори представили вісім українських фотографів та сімнадцять фотомитців з одинадцяти країн світу. 

Фотознімками на вільну тему до проєкту долучились митці з Греції, Іспанії, Італії, Кореї, Китаю, Люксембурга, Польщі, США, Франції, Хорватії. Показати мирне, буденне життя в країнах фотографів – була навмисна мета-концепція організаторів, на противагу презентованим українським роботам.

Наші автори, серед яких: Олександр Харват, Юрій Верес, Микола Тимченко, Ігор Жлобак, Олександр Шевченко, Олена Долженко, Володимир Оглоблін та Павло Петров не могли не презентувати реалії нашого сьогодення – війну. Тож на представлених світлинах можна побачити непідробну фотодокументацію актуальної української історії, кадри реальних злочинів «русского мира», боротьби за ідентичність нашого народу.

Українські митці показують руйнування архітектури під натиском множинних злочинних атак, свої рефлексії стосовно образу загарбника, обличчя втрати дому. У Хмельницький ця експозиція завітала з Рівного за піклування фотографа і натхненника проєкту «НОРЕ» Олександра Харвата.

Ми живемо з Надією. Ми надіємось і віримо в Перемогу, повну капітуляцію росії і Мир. Цивілізований світ нас підтримує в нашій Надії, допомагає. Фотографія, як засіб мирної культурної дипломатії, нас знайомить, здружує, об’єднує. Засобами фотографії ми знайомимо світ з реальним життям, – зазначає фотограф.

Особливо гострим контрастом постають фото мирного життя закордону: полегкі натюрморти, довершені постановочні портрети, міфічні сюжети, яскрава природа. Час на цих фото зупинений, вони заспокоюють й відгукуються минулим комфортом. Але погляд нестійкий, він переміщується на стіну де розміщені зафіксовані в часі кадри пожеж після вибухів, покинутих осель, втрачених спогадів. Почуття на межі, емоції понад край, дихання пришвидшується – результуючі виставки, отже це дійсно мистецтво.

Варто зазначити, що саме Олександр Харват доклав найбільших зусиль, щоб фотовиставка відбулась. Так, митець залучився підтримкою колег з Південної Кореї Poung Young Kwak, які своєю чергою допомогли у друці фотографій та каталогів. На знак співпраці двох країн та підтримки України колегами з закордону пан Олександр привіз на відкриття спільний україно-корейський прапор, прикрашений автографами фотомитців членів Міжнародної федерації фотографічного мистецтва (FIAP).

Вперше цю виставку представили закордоном, в Іспанії під час зустрічі фотографів з 29 країн світу, в межах Міжнародної федерації фотографічного мистецтва. Далі виставка помандрувала до Польщі у Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim Antoni Florczak. Наступною зупинкою стала Україна і Рівненський краєзнавчий музей. У Хмельницькому до організації фотогостини крім Art Culture Korea, Олександра Харвата, Музею фотографії в Рівному долучились Управління культури і туризму ХМР, Хмельницький музей-студія фотомистецтва. 

Наступними містами для «Надії» стануть Київ та Львів.

Сам організатор виставки Олександр Харват наголошує, що свідомий український фотограф сьогодні більш ніж повинен документувати своїм мистецтвом війну, адже ці кадри є історією держави, її боротьби, культурним спадком її майбутніх поколінь.

Виставку «НОРЕ» у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва можна переглянути до 17 лютого.

Читайте також: Меморіальну виставку робіт Надії Сіренької відкрили у Хмельницькому 

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook