Новини
Інфраструктура

Проєкт з будівництва доступного житла для ВПО незабаром запрацює на Хмельниччині 

Громадська організація “Заходи” оголошує про запуск нового проєкту “NewHome”, спрямованого на будівництво доступного житла для внутрішньо переміщених осіб на Хмельниччині. 

В Україні війна змусила мільйони людей покинути свої домівки. За даними Міністерства соціальної політики, станом на 15 січня 2024 року офіційно зареєстровано 4,8 мільйона ВПО, а за неофіційними підрахунками – понад 7 мільйонів.

З березня 2022 року, одразу після того, як ГО “Заходи” релокувалася з Маріуполя у місто Хмельницький, команда організації постійно займалася питаннями допомоги ВПО. Протягом цього часу було проведено чимало комунікацій, досліджень, в результаті яких члени ГО знайшли найоптимальніший варіант розв’язання цієї проблеми – побудувати житлові квартали для ВПО, житло в яких переселенці зможуть придбати за зниженими цінами, що стане можливим завдяки залученню на етапі будівництва донорської підтримки та отримання земельних ділянок під будівництво на пільгових умовах від місцевої влади.

Сотням людей після початку війни фактично просто нікуди подітися: житло зруйноване, оренда дорожчає, безкоштовних варіантів – немає. Ми почали шукати рішення, спілкуватися з ВПО, донорами, представниками влади на місцях, – розповідає Артур Красовський, координатор проєкту у Хмельницькій області. – Ми провели опитування, і з’ясували, що ВПО готові купувати житло за ринковими цінами, а не за суб’єктивно завищеною ціною, яку диктує ринок через попит. У діалозі з’ясували, що банки готові давати кредити, а громади – землі під такі проєкти. Тож, наша ГО вирішила об’єднати усі ці елементи в єдиний проєкт і почати розв’язувати глобальну проблему із забезпечення ВПО правом на доступне житло. 

Проєкт “NewHome” розв’язує проблему зростання вартості житла для ВПО шляхом будівництва квартир та будинків за доступною ціною, що буде нижче ринкової, з пільговими умовами та програмами кредитування. Команда має на меті об’єднати зусилля інших громадських організацій і створити мережу в Західних областях України для розв’язання цього питання та сприяти реалізації глобальних цілей сталого розвитку, зокрема “Сталий розвиток міст та спільнот”, “Інновації та інфраструктура” та “Партнерства заради стійкого розвитку”.

Наразі для роботи з проєктом “NewHome” представники громадської організації запрошують до співпраці: державні органи, міжнародні організації, представників бізнесу. Незабаром – ГО “Заходи” планує оголосити перший конкурс на пошук партнерів та підписати з ними меморандум та юридичні документи для запуску пілотного проєкту в Хмельницькій області.

З питань партнерства звертайтесь за електронною адресою: zahody32.08@gmail.com 

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook