Новини
Інфраструктура

45 кімнат підготували для проживання ВПО в одному з гуртожитків у Хмельницькому

Дві сотні вимушених переселенців, які знайшли прихисток у Хмельницькому, незабаром переїдуть у відремонтовані гуртожитки. Зокрема, на завершальному етапі реконструкція приміщення на Інститутській, 12/1. Там вже відремонтували санвузли, кімнати і місця загального користування. Придбали меблі й побутову техніку. Паралельно ведуться роботи на Кам’янецькій, 74. Їх мають завершити навесні цього року. Кошти на ремонт виділив Європейський Союз.

Для поселення внутрішньо переміщених осіб у гуртожитку підготували шість так званих смарт-квартир та 39 3- та 4-місних кімнат. З весни минулого року в них розпочали капітальні ремонти.

Насамперед в кімнатах замінили повністю систему опалення, проводку, яка прокладалася ще в радянські часи. Самі кімнати повністю відремонтували, встановили нові меблі. У смарт-квартирах стоїть техніка енергозберігаюча, холодильники, дивани, ліжка, – розповів директор КП УМК “Південно-Західна” Олег Зярко.

Також у гуртожитку облаштували загальну кухню для ВПО-одинаків: встановили нові стільниці, мийки, газові плити, витяжки.

Відремонтували у гуртожитку місця загального користування, замінили вікна, встановили індивідуальний тепловий пункт. Нині роботи на завершальному етапі.

Замінено та утеплено покрівлю, вихід на покрівлю, частково замінена система водопостачання, каналізаційне відведення, водовідведення, замінена електропроводка. Зроблено ремонт в укриттях, облаштовується приміщення для пральні і санвузол для людей, які будуть перебувати в укритті, – додав Олег Зярко.

Паралельно роботи з облаштування житлових приміщень для переселенців відбуваються у приміщенні на вулиці Кам’янецькій, 74. Їх мають завершити навесні цього року.

Там реконструкція була більш значуща, зважаючи на те, що приміщення довгий час не використовувалося як житлове взагалі, а здавалося в оренду, як офісне приміщення, – прокоментував директор Департаменту інфраструктури Хмельницької міської ради Василь Новачок.

У відремонтовані помешкання у двох гуртожитках загалом планують заселити дві сотні вимушених переселенців. Проживання для них буде безкоштовним. Сплачуватимуть лише за комірне.

Люди, які хотіли б заселитися, реєструються у місті Хмельницькому у відділі обліку житла. Найвищий рейтинг будуть мати сім’ї з маленькими дітьми, інвалідами, пенсіонерами. Єдине виключення ми хочемо зробити – це те, щоб люди, які до ремонту проживали в цих кімнатах, мали можливість без черги, без рейтингу туди заселитися, – додав Василь Новачок.

Зокрема, у гуртожитку на вулиці Інститутській з 2015 року проживало понад десяток родин переселенців.

Ми їх відселили тимчасово, і буде несправедливо, якщо ми назад їх не заселимо в їхні ж кімнати, – пояснив посадовець.

Кошти на ремонт приміщень виділив Європейський Союз. Вартість робіт становить близько півтора мільйона євро.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook