Новини
Суспільство

З тарганами та без зручностей: як живуть у хмельницькому гуртожитку переселенці

Тільки після моніторингу, проведеного захисниками прав людини, у комунальному гуртожитку на вулиці Інститутській взялися за ремонти та дезінфекцію, аби люди могли жити в нормальних умовах.

У гуртожитку “Будівельник” переселенці мешкають у незадовільних умовах. Житлові та побутові кімнати потребують ремонту, а кухня не відповідає санітарним вимогам.

До таких висновків дійшли регіональна представниця та координаторка Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Кізаєва і  Ольга Осередчук, а також громадський монітор від системи безоплатної правової допомоги Оксана Банкова. На зауваження учасників моніторингу  вже відреагували у міській раді.

На 2-5 поверхах гуртожитку за адресою вул. Інститутська, 12/1 наразі живуть 23 внутрішньо переміщених особи з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. З них – четверо дітей й вісім пенсіонерів. Переселенці займають кімнати різної площі – 9-12 кв. метрів. Оплата за одне ліжко-місце – 663 гривень (без додаткових послуг).

Під час  моніторингу вдалося поспілкуватися із 11 вимушеними переселенцями про соціальні, житлові й медичні питання. Виявилося, у загальній кухні таргани, шафи – старі та поламані, не дотримані вимоги техніки безпеки, в умивальниках зіпсовані крани. Туалети та умивальники на поверхах також потребують ремонту. Холодна вода наявна постійно, а от гарячу вмикають лише вранці та ввечері.

З-поміж вимушених переселенців – діти і люди похилого віку, а також – мешканці з інвалідністю. Зокрема,  незрячий чоловік та жінка з цукровим діабетом й онкологічним захворюванням. Умови проживання не пристосовані до потреб таких людей. У гуртожитку нема ліфта та пандусів. Душ – лише у підвальному приміщенні. Крутими сходами літнім людям і жителям з інвалідністю дістатися туди проблематично. У великому приміщенні обладнано 7 умовних кабінок з пластиковими перегородками.  Однак немає ані фіранок, ані насадок-розпилювачів для душу.

Нарікала на складні умови і переселенка з Луганщини Марина Кладанчук. Жінка одна, окрім старшої доньки, виховує 6-річного сина з ДЦП.  Хлопчик не може самостійно пересуватися, потребує постійного догляду. Вихід з дитиною на прогулянку чи миття у душі – непросте випробування.

Жінка неодноразово зверталася до влади міста з проханням переселити її в інший гуртожиток – у кімнату на першому поверсі у будівлі з пандусом. Однак, попри готовність чиновників допомогти на словах, щоразу отримувала офіційні відмови через відсутність місць.

Заступник міського голови Володимир Гончарук повідомив: представники управляючої муніципальної компанії “Південно-Західна” взялися усувати виявлені недоліки. Наразі вони вже замінили вікна на сходових клітках, відремонтували 20 приміщень загального користування та 4 житлові кімнати, провели дезінфекцію для знищення тарганів на кухні. До кінця року, за словами посадовця, у гуртожитку планують відремонтувати ще 16 загальних приміщень та 4 житлові.

Марину Кладанчук переселили до відремонтованого за кошти США гуртожитку за адресою вул. Інститутська, 6. У цьому приміщенні є всі необхідні для осіб з інвалідністю умови.

“Я просила про поліпшення від 2016 року. У новому гуртожитку кімната трохи менше, ніж була у попередньому. Але у будівлі є новий пандус, хороший душ, простора сучасна кухня”, – розповіла жінка.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter