Новини
Культура

Хмельничан запрошують до знайомства з традицією європейських театрів

З сучасним театром ляльок Чехії знайомили напередодні хмельничан у мистецькому просторі «КУТ». Тематичний клуб “Et cetera“, відомий шанувальникам театрального мистецтва у Хмельницькому, після довгої перерви повертається з новою програмою зустрічей.

Піклуванням громадської організації з розвитку театру «Час Т» та народного аматорського театру «Дзеркало» у Хмельницькому з частотою раз на місяць безкоштовно будуть проводитися просвітницькі заходи. Ці зустрічі матимуть на меті представити громаді сучасні світові тенденції та акценти розвитку і роботи театрів.

Першою у калейдоскопі подій стала лекція-перегляд чеського досвіду театрів ляльок, яку провів режисер Дмитро Гусаков:

Минулоріч мені пощастило відвідати чеський фестиваль «Прага перформанс візіторс». Це програма шоу-кейсів Празького театру – таким чином чехи пропагують свою культуру. На подію запрошують іноземців, які дивляться вистави, а потім везуть свої враження додому, щоб згодом запросити чехів у свою країну, аби зіграти побачені вистави. Під час цієї подорожі вдалося ближче познайомитися з історією розвитку чеських театрів, напрямками їх діяльності, відчути відмінності з нами. Сьогодні представлю на осуд одну з вистав лялькового театру, яка презентує синергію ідеї та її втілення у сьогоденній театральній царині Європи.

Під час лекції Дмитро Гусаков розповів, що наразі у Чехії нараховується 300 театрів ляльок, з яких 11 – професійних і 200 – незалежних. Цікаво, що перший професійний театр ляльок був створений 1920 року саме у Чехії, це театр «Спейбла і Гурвінека». Конкретно у цьому театрі персонажів актори ведуть буквально до свого спочину. Так театральна спільнота викликає звикання у публіки до голосів акторів, їх характерів і формує культуру театру, як сімейної традиції, звичая. 

Крім того, режисер підкреслив, що чеські лялькарі значну увагу приділяють освітній й популяризаторській роботі. Так, безперервно у країні з 1904 року видається тематичний журнал, присвячений виключно театру ляльок Чехії і ще багато профільної літератури.

За час лекції пан Дмитро представив кілька трейлерів вистав різних театрів, серед яких: театр мініатюр, театр об’єктів, театр історичної рефлексії тощо. Перегляд цих артзамальовок довів слова режисера, що закордоном на відміну від України театр ляльок не має виключних асоціацій з дитячим, адже транслює актуальний соціальний контекст.

Лекційним десертом став власне показ вистави за твором Джека Лондона «Тисяча дюжин», у виконанні театру «Драма лейбл». Варто зазначити, що цей театр креативно й влучно працює не тільки з творчим матеріалом, але ї засобами втілення й відтворення. Конкретно у цій виставі головний герой намагається заробити капітал через продаж тисячі дюжин яєць. Режисери й трупа беруть за візуальний акцент тематичний предмет – паперову яйценоску, перетворюючи її і в декорації, і в спецефекти вистави. Простий контейнер своєрідною об’єднуючою ниткою проходить через всі 38 хвилин дійства, водночас будучи фокусом і позаплановим об’єктом.

Окремо потрібно відзначити гру акторів, які буквально одухотворяють ляльки, насичують їх характерами, почуттями, манерами. Такі перевтілення й смак у творенні мистецтва дійсно робить його вічним і доступним кожному інтелектуалу – виключно через чуттєве сприйняття, адже виставка йде чеською мовою. Представлена робота тримає тебе на одному подиху всі 38 хвилин – грою, музикою, подієвою зміною – ти опиняєшся в тенетах концентрації й споглядання. Так – це мистецтво, і так – ми повинні його бачити і знати.

Тому, слідкуйте за програмою клубу “Et cetera”, нова зустріч відбудеться вже у лютому, вхід на події вільний. 

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook