Новини
Інфраструктура

Вулиця на честь невідомого діяча будується у Хмельницькому

Коли будуються нові вулиці завжди приємно: місто розвивається, живе, квітне. Так, років два тому завершили облаштування першої черги вулиці Мельникова у Хмельницькому. Наприкінці минулого року активно працювали на другій черзі. Але мимоволі гриз хробачок невідомості: а хто ж такий цей Мельников? А може, це таргани педантичності не заспокоювалися – як не знати таку шановану людину?

Ні, попервах назва не викликала запитань: є ж у Києві доволі потужна магістраль Мельникова. Хоча. Даруйте. Перейменували ж. На вулицю українського кінорежисера Юрія Іллєнка. Немає вже такої назви.

Чому? Бо «столичний Мельников» – це Ювеналій, який організовував марксистські гуртки за царату. А хто ж тоді «подільський Мельников»? Не назвали ж вулицю зараз на честь персони позаминулого сторіччя?

Гугл нам у поміч, думалося. Якби ж то. У Вікіпедії тезок – до сотні: від архітектора Мельникова Аврама до бігуна Мельникова Якова. Хто ж із цієї когорти наш? Рідний. Подільський. Такий знаний, що новозбудовану вулицю його йменням охрестили (до речі, назва Мельникова вже зустрічалася на мапі Хмельницького. Й, навіть можна вважати, відносно неподалік від нової вулиці).

Аби заспокоїти і хробачка, і тарганів, довелося звернутися до міської ради. Відповідь вгамувала комах частково. З одного боку, «пояснювальні документи до рішення щодо найменування вулиці відсутні», йдеться у відповіді начальника управління капітального будівництва виконкому міськради Тетяни Поліщук.

З іншого боку, член топонімної комісії при Хмельницькій міській раді Сергій Єсюнін вважає, що «вулиця найменована на честь Івана Мельникова – командира 167-ї стрілецької дивізії, частини якої у березні 1944 року оперували на території Хмельниччини», поінформували в міськраді.

Не ставитимемо під сумнів думку фахівця. На жаль, про цю людину в інтернеті інформації не знайшлося. Хіба можна вписати в Вікіпедію, що в українському обласному центрі на честь Івана Мельникова вулицю назвали.

Спробуємо зробити обережненький висновок: акуратніше треба ставитися до назв вулиць, по-перше. Перейменовувати вулиці не тільки українських маршалів, а й пересічних російських очільників дивізій не забувати.

По-друге, колись, із часом, так і зроблять: назви, пов’язані із Мельникова «заплановані до перейменування», зазначили в міськраді.

Але хробачок не заспокоюється: два роки тому, коли вулицю будували, чому не назвали її відразу інакше? Чому ні в кого з посадовців не знайшлося зайвого таргана чи хробака, який би запитав: а хто такий Мельников?

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook