Новини
Культура

У Хмельницькому понад добу під час онлайн марафону читали вірші Василя Стуса

Онлайн марафон «Стус 24», ініційований громадською організацією  “Центр розвитку “Час Т” за сприяння народного театру “Дзеркало” при ХМБК та театральної студії “Помаранч”, тривав рекордні 24 години 11 хвилин та 34 секунди.

Протягом доби хмельничани могли, після попереднього запису, завітати до приміщення дитячої театральної студії «Помаранч», де з другої години дня 27 січня розпочався 24 годинний мистецький тур творчістю та життєписом одного з найяскравіших представників руху шістдесятництва Василя Стуса.

Програма марафону включала не лише читання поезій  – в межах події відбувались просвітницькі лекції, презентації, театральні перформанси тощо. Зокрема, тематичну лекцію-презентацію запропонували співробітниці Хмельницького обласного художнього музею. Науковиці розповіли про дружбу поета Стуса з подружжям художників-дисидентів Аллою Горською та Віктором Зарецьким. Також під час виступів було презентовано кілька музейних проєктів, присвячених творчості митців шістдесятництва та сучасних акцентів у роботі музею з цією темою.  

Про новий досвід нашому виданню розповів ідеолог марафону, театральний режисер Дмитро Гусаков:

На мою думку – найголовніше, що цей марафон відбувся. Я впевнений, що кожна така подія привертає увагу громади до української культури, як одного з основних маркерів української ідентичності. Відомо, що саме такі постаті української культури та історії розбудови держави, як Василь Стус, починали боротьбу за українськість. Ми ж, сьогодні маємо цю боротьбу завершити нашою перемогою, без подальшого існування в українському просторі російської навали!

Як зазначають організатори, до прямого етеру на YouTube долучилися 628 глядачів. Всього у тематичних читаннях взяли участь 39 осіб, загальний час перегляду склав майже 80 годин.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook