Новини
Події

У хмельницькому музеї говорили про жіноче

Уже сьомий рік поспіль в обласному художньому музеї працює спільний проєкт ХОХМ та Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт», присвячений профілактиці жіночого здоров’я.

Щорічно наприкінці січня або у перші дні лютого у художньому музеї відбуваються просвітницько-профілактичні заходи до Всесвітнього дня боротьби з раком. Щораз їхнім співорганізатором та активним учасником виступає жіноча група, зорганізована при ХБФ «Хесед Бешт».

Головною метою зустрічей, у межах яких проводяться лекції лікарів, психологів та інших дотичних спеціалістів, є привернення уваги до питань ранньої діагностики онкозахворювань та порушень жіночого здоров’я. Зі свого боку, музейники пропонують реабілітаційне занурення у тематичні мистецькі експозиції – як спосіб лікування артом.

Після 24 лютого 2022 року особливо актуальною стала участь у цих подіях практикуючих психологів. Так, сьогодні, у просторах виставки «Робота з пам’яттю» міжнародного симпозіуму «Бірючий» відбулася зустріч з психологинею, волонтеркою Товариства Червоного Хреста України у Хмельницькій області Світланою Вільчинською. Як працювати з втратою, які методи роботи із собою допоможуть відновити ресурсність і до чого тут мистецтво – розповідали ментори події.

«Щоби озвучити особисте, підкреслити важливість профілактування проблем із жіночим здоров’ям, ми щоразу намагаємося спричинити діалог між громадою та фахівцями за участю мистецького оточення. При підготовці і проведенні цих зустрічей працюємо з актуальною експозицією, адже мистецтво, у цьому випадку, виступає практикою кращої реабілітації», – зазначає організаторка Ольга Нікітіна.

Лідерка жіночої групи ХБФ «Хесед Бешт» Ірина Герасименюк розповіла:

«Уже 18 років моєї мами немає в живих. Вона померла від раку. Саме тому усю свою діяльність, пов’язану із профілактикою жіночого здоров’я, я спрямовую на підвищення обізнаності громади щодо таких загроз і можливих наслідків у випадку бездіяльності».

Світлана Вільчинська запропонувала учасникам тренінгу попрацювати з метафоричними картами. Каже: аналіз перших емоційних асоціацій є ефективною методикою самодослідження.

Нагадаємо, Всесвітній день боротьби проти раку засновано 2000 року під час першого Всесвітнього саміту, який проходив у Парижі. Своїм головним завданням засновники дати ставили підвищення обізнаності суспільства про онкозахворювання як одну із найстрашніших недуг сучасної цивілізації.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook