Новини
Суспільство

Після 22 місяців полону нацгвардієць з “Азовсталі” незабаром повернеться на Хмельниччину

Під час останнього обміну полоненими, який відбувся 31 січня, в Україну повернулися 207 бранців Кремля. Серед них – двоє мешканців Хмельниччини. Один з них – Дмитро Козакевич, який у полоні провів 22 місяці. Його матір досі не вірить, що син незабаром буде вдома. Поки що нацгвардієць, який захищав “Азовсталь”, звідки й потрапив у полон, проходить реабілітацію у карантинному центрі.

Матір Дмитра Козакевича Інна Плєшкова працює технічною робітницею в одному з навчальних закладів Кам’янця-Подільського. Суспільному жінка розповіла: не бачила сина-нацгвардійця 22 місяці, відколи він потрапив в полон до росіян. А 31 січня цього року їй подзвонили й повідомили, що Дмитро вже на території України.

Я передчувала. В середу прийшла на роботу, такий день був гарний, я кажу: “Боже, нині щось таке має бути, якісь новини”. І до мене телефонують з координаційного штабу і кажуть: “Ваш син в цьому обміні”. А дівчата вже казали, що йде обмін. Я, як побачила список, то мені вже всі дзвонили, але все одно, я його ще не бачила і мені здається, що це просто він подзвонив, і все. Ще нема такого, щоб обійняти його. Хотілося б, щоб всі повиходили, бо дуже мами страждають, – розповіла журналістам жінка.

Поки що матір і син, який перебуває у карантинному центрі під наглядом медиків, спілкуються телефоном:

Словами не можу передати, який я радий, що повернувся з полону, дочекався цього дня, звільнення. Я не можу, мене емоції переповнюють. Слава Богу зі мною все добре, я цілий, здоровий, нема ніяких поранень.

Всі ці 22 місяці Інна Плєшкова намагалася триматися, не дозволяла собі сліз, але тепер, коли все позаду, раз по раз плаче. Каже, Дмитро її сваритиме, якщо побачить в такому стані:

От якби він зараз побачив, то сказав би: “Мамо, ну я ж живий, нащо ці сльози?

За майже два роки, поки Дмитро був у полоні, з матір’ю він спілкувався двічі: раз телефонував, ще раз – написав листа, який передали працівники Червоного Хреста.

22 липня він особисто зателефонував і сказав, що в полоні. Ми йому написали, він нам написав, що живий, здоровий, – згадує Інна Плєшкова.

Та додає: її син мав багато планів, на нього чекає дівчина, але як воно буде в майбутньому – поки не загадують.

Як розповів міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко, позаду у Дмитра Козакевича не лише захист “Азовсталі”, а й перебування у сумнозвісній Оленівці, звідки його після теракту, влаштованого росіянами, перевезли у Горлівку.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook